Ga naar de inhoud

4 redenen waarom jij jouw woning moet verduurzamen met zonnepanelen

  • door
Zonnepanelen

Het verduurzamen van woningen is een steeds groter wordende trend. Begrijpelijk, want het gaat slecht met het klimaat en hier moeten we met z’n allen wat aan doen. Daarnaast krijg je door het verduurzamen van je woning een beter energielabel wat de woningwaarde doet stijgen. Win-win! Je kunt je woning op diverse manieren verduurzamen, zoals het toepassen van kunststof kozijnen, het installeren van een warmtepomp, het isoleren van je woning of het plaatsen van zonnepanelen. In dit artikel zoomen wij verder in op zonnepanelen, waarom zou jij moeten kiezen voor deze vorm van verduurzaming? In dit artikel hebben wij 8 redenen opgesteld die de meerwaarde van zonnepanelen onderstrepen. 

Lagere energierekening

Met behulp van zonnepanelen wek jij je eigen energie op. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je hebt en het rendement dat ze leveren word je slechts gedeeltelijk afhankelijk of compleet onafhankelijk van je energieleverancier. Dit betekent: een lagere of zelfs helemaal geen energierekening! Natuurlijk zal je aan het begin de winsten moeten wegstrepen tegen de investering die je gedaan hebt. Echter, als je de panelen hebt terugverdiend kun je genieten van pure winst. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel op 7 jaar, tegenover een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Je kunt ongeveer rekenen op 18 jaar aan winst! 

Beperk je CO2-uitstoot

Dat je je eigen energie opwekt is natuurlijk mooi, maar het betreft hier ook nog eens schone energie! Door gebruik te maken van zonne-energie beperk jij je CO2-uitstoot en draag jij je steentje bij aan het verbeteren van het milieu. Bij het opwekken van zonne-energie komt er geen CO2 vrij. Per jaar bespaar je 60 kilogram CO2 per m2 zonnepaneel, dat is een gewin voor moeder aarde! Naast het feit dat je geen CO2-uitstoot, maak je ook nog eens gebruik van een niet-fossiele energiebron. Zonne-energie is een bron die niet opraakt, dit in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen. 

Verhoog je woningwaarde

Hoe beter het energielabel van een woning, des te harder de woningwaarde stijgt. Door zonnepanelen te installeren verhoog je het energielabel van je woning en zal de volgende eigenaar profiteren van lagere energiekosten. De verhoging van de woningwaarde werkt ongeveer als volgt: als je voor 3500 euro aan zonnepanelen hebt geïnstalleerd zal de woningwaarde met 7000 euro stijgen. Naast het feit dat je woningwaarde stijgt, wordt je woning ook aantrekkelijker voor kopers. Zij hoeven immers de woning niet meer te verduurzamen. Je zal je woning dus ook nog eens sneller verkopen. 

Geniet van weinig onderhoud 

Als de panelen eenmaal geïnstalleerd zijn heb je er weinig omkijken naar, want de zonnepanelen vergen weinig onderhoud. Vuil wat op de panelen terechtkomt zal vanzelf weggespoeld worden door een regen- of sneeuwbui. Wel is het zaak om eens per jaar een controle te doen om te kijken of er geen beschadigingen op de panelen aanwezig zijn, dit kan namelijk van invloed zijn op het rendement. Ook is het goed om eens per 5 jaar de zonnepanelen goed schoon te maken, zo blijft de opbrengst van de panelen op peil. Als je de zonnepanelen schoonmaakt, doe dit dan op dagen waarop er weinig zonlicht is. Zo voorkom je dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken of resten achterlaat.

Mis jij nog een reden waarom iemand voor zonnepanelen moet kiezen? Stuur deze dan in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw tip straks in dit artikel!