Ga naar de inhoud

Kunstgras versus echt gras: wat is de meest duurzame optie?

  • door

Tijdens de lockdowns zijn veel mensen aan de slag gegaan met het verfraaien van hun tuin. Talrijke tuinen zijn opgeknapt met nieuw meubilair, mooie planten of een prachtige vijver. Tuinartikelen zoals terrasoverkappingen, barbecues, planten en zwembaden waren niet om aan te slepen. Ook de grasmat werd door vele tuinliefhebbers aangepakt. Logisch, want een mooi groen gazon staat goed in iedere tuin. Door de jaren heen en ook tijdens de coronatijd is een grasmat van kunstgras een steeds populairdere keuze geworden. In dit artikel gaan we dieper in op deze trend, waarom kiezen steeds meer mensen voor kunstmatig gras in plaats van een echte grasmat. Naast de verschillen tussen een echte en kunstmatige grasmat zoomen we ook in op de duurzame voordelen van kunstgras

Hoeveel onderhoud heeft het gras nodig? 

Als je lekker in je tuin zit wil je natuurlijk wel kunnen genieten van een mooie groene grasmat. Indien je een echte grasmat hebt moet je hier behoorlijk wat werk en middelen aan besteden. Allereerst is echt gras niet bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Bij warm en droog weer kunnen er, indien er geen onderhoud wordt gepleegd, dorre plekken ontstaan. Ook bij het koude winterweer kan echt gras schade oplopen. Om je echte grasmat in een goede staat te behouden dien je het te besproeien, bemesten, maaien, verticuteren en knippen. Daarnaast zal je eens in de zoveel tijd onkruid moeten wieden. Concreet kost het onderhouden van een echte grasmat je tijd, energie en water. 

Indien je kiest voor een kunstmatige grasmat, dan heb je veel minder onderhoud nodig. Kunstgras is bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Geen dorre plekken bij droog en warm weer en ook geen schade bij vorst. Ook onkruid kan tegengehouden worden door een stabilisatiedoek onder het kunstgras aan te brengen. Uiteraard kun je een keer iets morsen op het kunstgras, dan zal je het schoon moeten maken met een beetje water of een sopje. Tevens is het verstandig om het gras af en toe te borstelen met een harde kunstgrasbezem. Hierdoor blijft het gras mooi rechtop staan en verwijder je blaadjes, takjes en zaadjes. 

Wist je dat?

Wist jij dat een kunstmatige grasmat een levensduur van wel 15 tot 20 jaar heeft? Naast het feit dat het weinig onderhoud nodig heeft gaat het ook nog eens lang mee! 

Wat staat mooier? 

Toen kunstgras nog in het beginstadium zat was onder andere het uiterlijk van het gras een veelvoorkomende reden voor mensen om het niet te kopen. Echter, kunstgras heeft door de jaren heen een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van echt gras. De grasmatten worden hedendaags gemaakt van een natuurechte combinatie van groentinten en de grassprieten hebben verschillende lengtes. Dit geeft de mat een natuurlijk uiterlijk. Ook gevoelsmatig zijn er stappen in de goede richting gemaakt, de gebruikte materialen zijn een samenstelling van huidvriendelijke kunststoffen. Hierdoor is de mat niet alleen stevig, maar voelt het ook nog eens lekker zacht aan als je er lekker in ligt. 

Daarnaast heb je binnen het aanbod van kunstgras veel meer opties, bijvoorbeeld qua kleur. Wil jij jouw tuin of balkon verfraaien met een leuke kleur? Met een kunstmatige grasmat is het mogelijk! Kies uit kleuren als rood, geel, bruin, paars of blauw. Voor een ieder is er wat wils. 

Uiteraard blijft een echte grasmat prachtig om te zien en voelt het heerlijk aan. Maar, kunstgras heeft veel positieve stappen gemaakt en vandaag de dag bootst het echt gras nagenoeg perfect na. 

Bijkomstige voor- of nadelen: waar moet je rekening mee houden? 

Naast onderhoud en fysieke eigenschappen zijn er ook bijkomstige voor- of nadelen waarmee je rekening moet houden. Wil jij kunstgras kopen? Dan hebben wij een aantal belangrijke voor je op een rij gezet. 

  • Heb jij last van hooikoorts? Dan kan dit een extra reden zijn om voor kunstgras te kiezen. Indien je voor echt gras kiest kun je mogelijk last krijgen van graspollen, deze veroorzaken namelijk hooikoortsklachten. 
  • Heb jij kinderen die vaak in de tuin spelen? Kunstgras zorgt voor minder vieze kleren, omdat het gras niet vlekt. Overigens heb je ook geen last van plassen na een regenbui, omdat het regen snel afgevoerd wordt. Dit scheelt een hoop wasbeurten! Tot slot leent het kunstmatige gras zich erg goed voor speeltoestellen. 
  • De aanschafkosten van kunstgras zullen wat hoger liggen dan wanneer je voor echt gras kiest. Echter, omdat je minder energie en water nodig hebt voor onderhoud bespaar je weer op je energie- en waterrekening. 

Mis jij verschillen tussen kunstgras en echt gras? Stuur jouw tip in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw tip binnenkort in dit artikel.

Tags: