De duurzame aanbouw

  • door
Blokhut

Het is niet zomaar een populaire term die de wereld in is geholpen door natuurliefhebbers. Duurzaamheid, bedoelen we dus. Mens en milieu hebben namelijk baat bij dit principe!

Duurzaamheid wil immers zeggen dat gebruikte materialen langer intact blijven en dat ze bovendien geen grote belasting vormen op de natuur. Dus je kunt lang van bijvoorbeeld een blokhut genieten en je doet er ook nog geen vlieg kwaad mee! Ja, oké, deze aanbouw bestaat natuurlijk wel uit hout dat uit de natuur moet worden gehaald. Maar in ieder geval niet uit een metaal of kunststof dat schadelijke stoffen de produceert tijdens de productie ervan.

Een extra voordeel: je bent jaarlijks weinig kwijt aan onderhoud en energiekosten! Hieronder gaan we iets dieper in op enkele van de vele voordelen die het wonen in een blokhut met zich meebrengt.

Ingebouwde verwarming

Nou ja, soort van. Wanneer je een blokhut betrekt, profiteer je van de warmte absorberende eigenschap van het hout waar deze uit bestaat. Overdag neemt het die warmte namelijk op en ‘s avonds wordt die weer verspreid. Een constante behaaglijke temperatuur is het gevolg. Dat is zeker het geval wanneer je je blokhut ook nog eens voldoende isoleert.

Bovendien hoef je niet zozeer bang te zijn dat de constructie vlam vat. Er wordt namelijk streng toegezien op de brandveiligheid van de materialen waarmee blokhutten worden gebouwd. Die moeten namelijk zeer brandwerend zijn. Comfort en veiligheid staan dus hoog in het vaandel.

Milieuvriendelijkheid

Er gaan nog steeds stemmen op die zeggen dat een blokhut vandaag de dag een zwaard is dat lelijk snijdt aan twee kanten. Enerzijds beschermt zo’n gebouw onvoldoende tegen de elementen en aan de andere kant, wanneer het dat wel doet, is het hout bewerkt met chemicaliën die slecht voor het milieu zouden zijn. Dit klopt allang niet meer, aangezien de regelgeving enorm verscherpt is in de afgelopen jaren. Er wordt constant gewerkt aan nieuwe manieren om hout duurzaam te maken en vervuilende stoffen komen hier dan ook niet bij kijken. Bovendien zorgen milieuvriendelijke isolatiematerialen voor het behoud van de temperatuur in je blokhut.

Energiezuinigheid

We kunnen het je nog sterker vertellen. Stookkosten worden niet alleen drastisch verminderd door de temperatuur die het hout afgeeft, maar ook wanneer je zonnepanelen op het dak van je blokhut plaatst. Die hebben uiteraard het meeste effect zolang de constructie niet te veel wordt afgeschermd door boomtakken en andere obstakels. Lage kosten en hoge toegankelijkheid tot dit energie alternatief worden beïnvloed door aanmoediging vanuit de regering. Het milieu wordt immers gespaard!

Heb jij een groot stuk grond waarop je een blokhut kunt en mag bouwen? Dan weet je nu waarom je dat zeker zou moeten overwegen!

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens:

Tags: