Ga naar de inhoud

Groen evenement organiseren? 3 tips voor een duurzamer festival

  • door
Duurzaam evenement

Helaas kan het op dit moment niet, maar hopelijk kunnen we snel weer grootschalige evenementen organiseren. Voor veel organisatoren hakt de coronacrisis erin, bijna anderhalf jaar hebben ze al geen grootschalig evenement kunnen organiseren. Zowel financieel als mentaal is dat een klap die de evenementenbranche moet verwerken. Echter, de natuur is er wel blij mee geweest. Want een festival waarbij tienduizenden bezoekers komen kan een behoorlijke klap geven aan het milieu. Zaak dus om evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren. Om organisatoren een duwtje in de goede richting te geven hebben wij 3 opties om jouw evenement te vergroenen op een rij gezet. 

Van plasticvrij wordt de natuur blij!

Mogelijk ben je de term ooit gehoord: plastic soep. Het zijn ophopingen van grote hoeveelheden plastic in onze oceanen. Dit brengt niet alleen veel schade toe aan de dieren die in de oceaan leven, maar ook aan de mensheid en het milieu. Plastic is eigenlijk een no-go op je evenement, dus zorg dat je hier een vervanger voor vindt. Ruil bijvoorbeeld plastic glazen in voor kunststof glazen. Dit heeft vele voordelen, zoals:

  • Kunststof glazen zijn veel milieuvriendelijker dan plastic glazen.
  • Je kunt kunststof glazen keer op keer opnieuw gebruiken, dit scheelt op de lange termijn veel kosten ten opzichte van plastic glazen.
  • Door statiegeld te heffen op glazen zullen mensen de glazen weer inleveren, in plaats van op de grond gooien. Dit scheelt jou veel tijd qua opruimen en het plastic afval komt zo niet in de natuur terecht. 

Bij De Horeca Bazaar vind je vele duurzame alternatieven voor je evenement, zoals kunststof wijnkoelers en pitchers. Hiermee kun je jouw inventaris een groene update geven. 

Stimuleer duurzaam reizen

Als er duizenden of tienduizenden bezoekers per auto naar je evenement komen, dan is dit natuurlijk niet erg milieuvriendelijk. Daarom is het belangrijk om duurzame reisbewegingen naar je evenement toe te stimuleren. Hiervoor hebben we twee tips voor je op een rij gezet.

  • Zorg dat je evenement goed te bereiken is met het openbaar vervoer. Als bezoekers gemakkelijk via de trein en de bus naar je evenement kunnen komen, zullen ze sneller de auto laten staan. Wellicht kun je kaartjes verkopen in combinatie met een ticket voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld een ticket in combinatie met een ticket voor de trein en/of bus. 
  • Is jouw terrein niet gemakkelijk te bereiken via het openbaar vervoer? Zorg ervoor dat er pendelbussen rijden naar je evenement. Zodoende kunnen vele bezoekers gezamenlijk met de bus naar het evenement toekomen. Dit is niet alleen gezellig voor de bezoekers, maar dit scheelt ook weer uitstoot van de vele auto’s die ze laten staan. 

Gebruik duurzame energie

Op een evenement wordt er al snel veel energie gebruikt, bijvoorbeeld voor de lichten, het geluid, voor alle eet- en drinkgelegenheden en voor nog veel meer doeleinden. Zorg ervoor dat je zo duurzaam omgaat met de energie die je hebt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van LED-verlichting. Dit type verlichting is de meest milieuvriendelijke verlichting op de markt en is wel 90% zuiniger dan de ouderwetse gloeilamp. Ook kun je denken aan energiezuinige apparaten die niet teveel energie slurpen. Wees hier kritisch op, want een festivalterrein vol met energieslurpende apparaten, dat tikt al snel aan.