Tegenwoordig worden steeds meer mensen zich bewust van een duurzame woning. Er worden steeds meer zonnepanelen op de daken van huizen geplaatst en we doen ons best om ons huisvuil zoveel mogelijk te scheiden. Maar wat is duurzaam wonen eigenlijk? Duurzaam wonen heeft niet alleen te maken met jouw gedrag binnen de woning, het begint eigenlijk al bij de bouw van het huis. Welke materialen worden gebruikt om de woning te bouwen en welke bijdrage hebben ze aan de efficiëntiteit van de woning? Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw steentje bij te dragen aan een duurzame woning. Zo past een “Smart Home” perfect binnen een duurzaam concept. Hoe dat precies zit? Dat leggen we je graag uit.
Smarthome; alles binnen handbereik met intelligente technieken
Met een Smart Home kun je alle afzonderlijke delen van de elektronische installaties in jouw woning laten automatiseren en op afstand bedienen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op afstand het licht aan te zetten en het zonnescherm naar binnen te halen als het toch ineens gaat regenen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld op afstand de verwarming aan en uit zetten, waardoor deze dus niet de hele dag aan hoeft te staan zodat je niet in een koude woning thuiskomt. In plaats daarvan kun je met een slimme thermostaat op afstand regelen dat de verwarming om 17.00 uur aan moet, zodat het binnen warm is als je om 18.00 uur thuiskomt. Helemaal handig is het als je alle afzonderlijke elektronische slimme apparaten samen integreert in een domotica systeem. Hierdoor heb je geen wirwar meer aan allerlei verschillende afzonderlijke apps apps, maar zijn alle apparaten vanuit één systeem te bedienen.
De juiste apparaten voor een duurzame woning
Het is duidelijk dat je met Smart Home kunt werken aan een duurzame woning. Maar welke apparaten zijn de investering dan echt waard? Er zijn allerlei opties beschikbaar in verschillende prijsklassen, maar bijvoorbeeld een slimme thermostaat, slimme LED verlichting en slimme watersystemen zijn zeker de moeite waard om in te investeren. Zoals eerder uitgelegd kun je met een slimme thermostaat besparen op de energierekening. De verwarming in een woning wordt geautomatiseerd met een slimme thermostaat. Slimme LED verlichting helpt je ook het energieverbruik te verminderen. Bovendien zijn LED lampen beter voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken en een langere levensduur hebben ten opzichte van traditionele gloeilampen. Hierdoor neemt de afvalproductie na verloop van tijd af.