Ga naar de inhoud

Duurzaam je woning verlichten tijdens kerst? Kies voor ijspegelverlichting!

 • door
Kerstverlichting

Kerst is voor velen een tijd vol gezelligheid, lekker eten en tijd doorbrengen met de mensen die je lief zijn. Versierde straten en woningen zorgen voor een magische sfeer in de dorpen en steden door heel Nederland. Dit alles is natuurlijk erg leuk en we kijken alweer naar de feestdagen uit. Helaas wordt er tijdens de kerstdagen niet altijd even goed gelet op het milieu. Sommige tafels staan vol met vlees, sommige woningen hangen vol met energieslurpende verlichting en de plastic tasjes om de cadeautjes mee te dragen zijn niet aan te slepen. Het is natuurlijk zonde als we het milieu uit het oog verliezen tijdens dit prachtige feest. 

Om die reden gaan wij het in dit artikel hebben over een duurzame kerst, hoe vier je die? We beginnen bij één van de belangrijkste onderdelen van kerst: verlichting. Mooi versierde woningen zijn onmisbaar tijdens de kerstdagen, maar dit moet wel duurzaam gebeuren. De oplossing? IJspegelverlichting! Hieronder lees je meer over deze duurzame en sfeervolle verlichting. Als kers op de taart bieden we je ook nog 7 tips waarmee jij duurzaam kerst kunt vieren. Zo geniet je hopelijk niet alleen van een witte kerst, maar ook van een groene kerst. 

Wat is ijspegelverlichting? 

IJspegelverlichting is een lang lichtgordijn met vele lampjes die samen ijspegels vormen. Het ontwerp is gebaseerd op vastgevroren ijspegels aan de dakgoten van gebouwen in plekken waar het zeer koud kan worden. De ijspegels worden gecreëerd doordat sneeuw op het dak smelt en van het dak afdruipt. Door de extreme kou die in deze gebieden heerst bevriezen de druppels water voordat ze de grond kunnen raken, waardoor er ijspegels aan het dak komen te hangen. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld hiervan. 

ijspegels

Zoals je in de afbeelding ziet hangt er een rij van ijspegels aan de dakgoot, wat de woning een winterse uitstraling geeft. IJspegelverlichting creëert hetzelfde effect, zoals je kunt zien in de onderstaande video.

Het is een erg populaire manier om je woning of bedrijfspand mee te versieren tijdens de kerst. Je creëert er namelijk een Oostenrijks stübe-effect mee en zorgt meteen voor het ultieme kerstgevoel. De verlichting is in allerlei kleuren en maten verkrijgbaar, daarnaast kun je ijspegelverlichting ook koppelen aan bijvoorbeeld kerstkransen of andere lichtgordijnen. Dat betekent dat je eindeloos combinaties kunt maken om zo een sfeer te creëren die perfect op jouw smaak aansluit. 

Hoe duurzaam is ijspegelverlichting? 

Je woning prachtig verlichten tijdens de kerst is natuurlijk erg leuk en het geeft de kerst die magie waar vele mensen van houden. Zoals je hebt kunnen zien en lezen is ijspegelverlichting een prachtige manier om je woning te verlichten, maar is het ook een duurzame manier? Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Om dit te onderbouwen hebben we hieronder 3 punten op een rij gezet die dit verklaren. 

 • IJspegelverlichting is voorzien van LED-verlichting. Dit is de meest duurzame vorm van verlichting die op dit moment verkrijgbaar is. LED-verlichting is tot 90% zuiniger dan gloeilampen en tot 85% zuiniger dan halogeenlampen. Daarnaast heeft deze vorm van verlichting een sterk langere levensduur dan ouderwetse vormen van verlichting. Zo heeft een LED-lamp een levensduur van 15.000 branduren. Ter vergelijking, de gloeilamp heeft een levensduur van slechts 1000 branduren. Kortom, LED-verlichting is zuinig en gaat lang mee. Win-win! Voor zowel het milieu als jezelf, want je bespaart zodoende ook het nodige op de energierekening. 
 • IJspegelverlichting is goed bestand tegen weersomstandigheden. Tijdens hevige sneeuw-, hagel- of regenval hoef je jezelf niet druk te maken of de verlichting schade oploopt. Ondanks deze slechte weersomstandigheden gaat de verlichting jaren mee. 
 • Het feit dat de verlichting jarenlang meegaat heeft onder andere te maken met de sterke kwaliteit rubberen kabels van de kerstverlichting. Voeg de energiezuinige en langlevende LED-lampen hier aan toe en je hebt een kwalitatief sterk product. Reguliere kerstverlichting gaat doorgaans na een jaar (deels) kapot, maar goede ijspegelverlichting houdt het jarenlang vol. Zo hoef je niet elk jaar weer nieuwe verlichting te kopen. Goed voor het milieu en goed voor je eigen portemonnee. Let bij het kopen van de verlichting op keurmerken, zoals het Europese RoHS-keurmerk. Dit geeft namelijk aan dat de verlichting voldoet aan kwaliteitsnormen. 

 

Zoals je ziet kun je met deze verlichting niet alleen je woning voorzien van de nodige sfeer tijdens de kerst, dit doe je ook nog eens op een duurzame manier. Conclusie: koppelbare ijspegelverlichting LED is de beste kerstverlichting om sfeervol de dakrand of gevel van je woonhuis of bedrijfspand te verlichten

Interessante feiten over ijspegelverlichting

We hebben al veel geschreven over ijspegelverlichting, maar is nog veel meer te zeggen. Daarom hebben we een aantal interessante feiten voor je op een rij gezet. 

 • Wist je dat er een variant is die je met een app kunt bedienen? Via de app op je telefoon, tablet of ander apparaat kun je jouw lichtsnoer allerlei kleuren en effecten meegeven. Zo kun je jouw eigen lichtshow creëren, hoe tof is dat? 
 • Wist je dat er ook zogeheten twinkle-varianten zijn? Bij deze verlichting flitst 5% van het totale aantal lampjes, de flitsende lampjes zijn willekeurig verdeeld over het hele lichtsnoer. Dit geeft het een extra magisch effect. 
 • Wist je dat je ijspegelverlichting niet alleen koppelbaar is met andere verlichtingselementen, maar ook met extra ijspegelsnoeren? Zo kun je ook grote dakgoten voorzien van prachtige verlichting. 

 

7 tips voor een duurzame kerst

Nu je weet hoe je duurzaam je woning kunt voorzien van kerstverlichting, heb je een goede stap in de richting gezet om op groene wijze de kerst te vieren. Echter, er zijn nog genoeg andere zaken waar je aan kunt werken om het duurzaamheidsgehalte van jouw kerst te verhogen. Daarom hebben wij 7 tips voor jou op een rij gezet om je een duwtje in de goede richting te geven. 

 • Kies voor een duurzame kerstboom. Bijvoorbeeld door een kerstboom te adopteren of door een tweedehands kunstkerstboom te kopen. 
 • Kerst is bij uitstek het feest waarbij er veel vlees bij mensen op tafel staat tijdens het diner. Serveer jij normaliter meerdere stukken vlees? Schrap dan wat vlees van het menu en voeg wat plantaardige etenswaren toe. 
 • Geven jullie elkaar cadeautjes tijdens de kerst? Koop dan geen nieuwe cadeautjes, maar ga eens op bezoek bij de lokale tweedehands winkel. Hier vind je vaak toffe vintage producten tegen een scherpe prijs. 
 • Pak jij je cadeautjes thuis zelf in? Koop dan geen cadeaupapier, maar pak het bijvoorbeeld in met een oude krant. Of met cadeaupapier dat je hebt gemaakt van producten die je nog thuis hebt liggen. 
 • Heb jij nog spullen thuis liggen waar je niks mee doet? Breng ze voor de kerstdagen naar de lokale kringloopwinkel. Zodoende kunnen anderen het wellicht weer als cadeau geven. 
 • Gooi eten wat over is niet weg. Stop het in de vriezer en koelkast of geef het mee aan je gasten. 
 • Kleed jij je altijd deftig aan tijdens de kerst, maar heb je voor dit jaar geen passende outfit? Koop dan geen nieuwe outfit, maar huur er een.

 

Mis jij een tip voor het verduurzamen van de kerst? Stuur deze dan in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw groene tip straks in dit rijtje. 

Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials.

Facebook
Twitter
WhatsApp