Ga naar de inhoud

Recycling kennen we, maar hoe zit het met recyclen van hardware?

  • door
Hardware recyclen

Sinds de industriële revolutie zijn we steeds meer computers gaan gebruiken. In elk huishouden zie je tegenwoordig wel een computer of een laptop, maar ook bij elk bedrijf. Kantoren staan vol met computerhardware, zoals monitoren, kopieermachines en ga zo maar door. Op z’n tijd veroudert dit en wordt het afgeschreven, maar wat wordt er gedaan met afgeschreven computerhardware? Kan dit gerecycled worden? En hoe zit dit met harde schijven waar veel data op opgeslagen is? In deze blog krijg je antwoord op al je vragen!

Recycle oud hardware

Oud hardware recyclen is zeker mogelijk. En dit is ook belangrijk, want computer onderdelen mogen zeker niet in de natuur terechtkomen. Bij IT-recycling houden ze zich bezig met het recyclen van hardware zoals, computers, kopieermachines, printers en telefoons. Bedrijven met verouderde hardware kunnen gemakkelijk doorgeven hoeveel kilo er gerecycled moet worden, zodat het vervolgens opgehaald kan worden. Zo is er op kantoor weer ruimte en wordt er vanuit het bedrijf ook bijgedragen aan een beter milieu. 

Server-recycling

Onder hardware valt natuurlijk ook harddisks en servers waar vertrouwelijke informatie op opgeslagen staat. Dit kunnen allerlei gegevens en opgeslagen data van klanten zijn. Het is belangrijk dat deze apparaten goed en veilig vernietigd worden en dit niet zomaar op straat komt te liggen. Vaak wordt server-recycling en het vernietigen van harddisks en servers op locatie gedaan bij bedrijven. De datavernietiging vindt plaats waar je bij staat. Zo weet je zeker dat de vertrouwelijke informatie niet zomaar op straat komt te liggen. 

Waarom zo belangrijk om dit te doen?

Recyclen is belangrijk, want door middel van recyclen, zorgen we ervoor dat de IT-apparaten niet in de natuur terechtkomen en geen schade toebrengen aan het milieu. Door te recyclen kunnen we bepaalde onderdelen hergebruiken, hierdoor hoeven er geen nieuwe onderdelen geproduceerd te worden. Bij de productie komt namelijk veel CO2 vrij, wat weer bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Dat moeten we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Milieuvriendelijk computeren op kantoor, hoe doe je dat

We kunnen er tegenwoordig niet meer zonder, kantoren staan vol met laptops, computers, beeldschermen en ga zo maar door. Bedrijven zijn eigenlijk genoodzaakt om deze apparaten aan te schaffen. Dat de productie slecht is voor het milieu weten we, want er komt veel CO2 vrij tijdens de productie van apparaten. Aangezien we er niet zonder kunnen, moeten we een manier vinden om zo milieuvriendelijk mogelijk te computeren. Naast het recyclen van afgeschreven apparaten, kun je rekening houden met nog een aantal dingen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Computer kapot op kantoor? Probeer het apparaat eerst te repareren door bijvoorbeeld een nieuwe harde schijf te kopen. 
  • Kies voor een LCD scherm en houd de helderheid zo laag mogelijk.
  • Zorg dat iedereen de oplader uit het stopcontact haalt voordat ze naar huis gaan en hun beeldscherm uitzetten. Dit scheelt onnodig gebruik van stroom.

Zo proberen we met z’n allen zoveel mogelijk bij te dragen aan een beter milieu. 

Bekijk ook eens: