Duurzaam ontspannen en tot rust komen in je tuin? Kies voor een buitensauna!

  • door

De tuin is een plek waar veel mensen komen om heerlijk tot rust te komen. Heerlijk een boek lezen op een lekkere zomerse dag of even je ogen dicht doen terwijl je op je ligbed vertoeft. Vele mensen kiezen voor een loungeset of een terrasoverkapping om het comfortgehalte van hun tuin te verhogen. Maar, wist jij dat je nog een mogelijkheid hebt om heerlijk te kunnen ontspannen in je tuin? Met een buitensauna kun jij heerlijk tot rust komen, zowel tijdens de warme zomermaanden als de koude wintermaanden. Als kers op de taart kan dit ook nog eens op een duurzame manier. In dit artikel gaan we dieper in op de buitensauna: wat is het, waarom is het duurzaam en waarom zou jij er eentje moeten aanschaffen? 

Is een buitensauna duurzaam?

We beginnen met een belangrijke vraag, namelijk: is een buitensauna duurzaam? Tot rust komen en ontspannen is belangrijk, maar het is tevens belangrijk dat dit op verantwoorde wijze gebeurd. Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Echter, we lichten graag toe waarom dit zo is. 

Kwaliteit

De buitensauna’s worden doorgaans gemaakt van kwalitatief en duurzaam hout, zoals: Red Cedar of Noords sparrenhout. Deze houtsoorten hebben een lange levensduur (20 tot 25 jaar) en zijn erg geschikt om de warmte binnen de sauna te houden. Doordat de warmte goed binnen wordt gehouden verspil je geen onnodige energie.

Isolatie

Zoals we al zeiden zorgt het hout zelf voor de nodige isolatie, maar dat is niet het enige wat er qua isolatie wordt toegepast. De wanden, het dak en de vloer worden voorzien van een goede dikte qua hout, zodat de warmte niet weg kan. 

Elektrische verwarming 

Het verwarmen van de sauna kan op elektronische wijze gebeuren. Indien je zelf gebruik maakt van groene stroom wordt de sauna op milieuvriendelijke wijze verwarmt. 

Gezondheid

Door plaats te nemen in een sauna werk je aan je eigen gezondheid, want een buitensauna: 

  • Werkt ontspannent waardoor je minder last hebt van stress en je mentale gezondheid versterkt wordt. 
  • Verhoogt het aantal witte bloedcellen in je lichaam. Deze beschermen je lichaam tegen bacteriën, virussen en schimmels. 
  • Vermindert spierpijn en stijfheid. Heb je intensief gesport? Neem plaats in de buitensauna. De warmte helpt de bloedcirculatie om te versnellen, wat zorgt voor een sneller herstel van spier- en gewrichtspijn. 
  • Verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Je bloeddruk wordt verlaagd, je hart gaat sneller kloppen en je bloedvaten verwijden zich als je plaatsneemt in de buitensauna. Dit zorgt voor een verbetering van je doorbloeding. 

Eerlijkheid

Vele sauna’s worden met de hand gemaakt en bestaan louter uit kwalitatieve materialen. Geen producten die geïmporteerd worden uit goedkope landen, maar doorgaans worden de sauna’s gewoon gemaakt in Nederland. Iedereen die meewerkt aan de productie van een sauna ontvangt een eerlijk loon. 

Wat is een buitensauna? 

Zoals de naam doet vermoeden is een buitensauna niks meer dan een sauna bestemd voor buitengebruik. Het grote voordeel van een buitensauna is dat je direct kan afkoelen na gebruik. Dit is namelijk erg belangrijk na het nemen van een sauna. Je hoeft enkel de deur uit te stappen van je buitensauna en je koelt meteen af. Bij een binnensauna neem je vaak nog een koude douche om af te koelen. Oftewel, bij een buitensauna bespaar je ook weer het nodige water. 

Er zijn verschillende soorten die je in je tuin kunt plaatsen, zo heb je een podsauna en een barrelsauna. De podsauna is te herkennen aan zijn driehoekige vorm. Deze kan op verschillende manieren worden ingericht, bijvoorbeeld met 2 lange banken of met banken in verschillende hoogtes. De barrelsauna heeft een ronde vorm en lijkt daardoor op een vat, hier ontleent het zijn naam aan. Door deze uitstraling vormt de barrelsauna een échte eyecatcher in jouw tuin. 

Waarom kiezen voor een buitensauna?

Met een buitensauna verrijk je jouw leven met de nodige rust, gezondheidsvoordelen en ontspanning. Door slechts 10 minuutjes per dag plaatst te nemen in de sauna zorg je er niet alleen voor dat je lichaam tot rust komt, ook je mentale gezondheid gaat erop vooruit. Dit zorgt ervoor dat je jouw immuunsysteem versterkt en weer met een frisse en positieve mindset er tegenaan kan. 

Daarnaast kan het ook een plek van gezelligheid zijn. Ga lekker met vrienden, vriendinnen of ander bekenden in de sauna zitten en ontspan samen. Praat samen gemoedelijk bij over de dagelijkse bezigheden of wat je hebt meegemaakt. Al deze voordelen en pluspunten zijn binnen loopafstand van je woning bereikbaar. Een buitensauna is niet enkel comfortabel het is ook nog eens praktisch! 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: