De donkere dagen komen er weer aan

  • door

En zoals je weet worden de dagen niet alleen korter maar ook kouder. Nu ben jij mentaal wel op de winter voorbereid, maar fysiek ook?

Dat hangt grotendeels van je huis af. En iets specifieker de isolatie daarvan. Want warmte wordt een groot goed op de dagen dat dit niet meer vanzelfsprekend is. Jouw gezondheid én je comfort zijn ervan afhankelijk. Kortom, de herfst- en wintermaanden vormen samen een periode waarop je absoluut niet wilt dat jouw woning je in de steek laat. Of andersom. En omdat wij de kwaadsten niet zijn, hebben we een lijstje samengesteld met tips en opties om jouw situatie te checken en. waar nodig, te verbeteren. Alsjeblieft.

Isolatie

Heb jij te maken met naden en kieren die nodig moeten worden afgedicht? Maak daar dan zo snel mogelijk werk van! Dit soort openingen zijn perfect voor warmte om door te kunnen ontsnappen. En de kou van buiten komt via de tegengestelde route hiervoor in de plaats! Tochtstrips aan je ramen en deuren zijn perfect voor het behoud van warmte. Zitten er scheuren in je muren of plafonds? Dan moeten die met isolatiekit worden afgedicht. Je kelder, zolder en dak zijn ook belangrijke punten die letterlijk ‘in de gaten’ moeten worden gehouden. In die laatste categorie is het heel erg situatieafhankelijk over hoe je dit moet oplossen. Een plat dak isoleren werkt bijvoorbeeld niet hetzelfde als de isolatie van een puntdak.

Rookkanalen

Dit is een makkie, maar we vermelden het toch nog maar even. Je rookkanaal vormen namelijk een belangrijk punt van waaruit warmte kan ontsnappen en kou je woning binnendringt. Oftewel, laat ze alleen openstaan wanneer je ook daadwerkelijk je open haard aan het stoken bent.

Ventilatie

Wat je zeker moet doen, dagelijks – maar wel met mate – is je ramen en deuren open zetten. Voor de luchtcirculatie en dus ook de gezondheid en hygiëne in je woning is dit erg belangrijk. Maar ook weer niet te lang, anders gaat alle kostbare gestookte warmte weer naar buiten!

Verwarming ontluchten

Wanneer je geklots hoort in je radiatoren is je verwarming niet echt kapot, hoor. Maar er zitten wel luchtbellen in die de warmteafgifte sterk verminderen. Kortom, die moeten eruit. De enige manier waarop je dat voor elkaar krijgt is je verwarmingselementen ontluchten.

CV-ketel wintercheck

Wat hebben je partner en je cv-ketel met elkaar gemeen? Juist, beiden moet je blindelings kunnen vertrouwen. En in dat laatste geval kan dat enkel wanneer die naar de toppen van zijn kunnen functioneert. Anders heb je geen warm water in de keuken of douche en dat kun je in welk deel van het jaar dan ook niet gebruiken. Een periodieke controle door een expert moet elk mogelijk probleem voor kunnen zijn.

Kranen en afvoer buiten

Je kranen buiten gebruik je in de winter vast niet. Sluit ze dan ook grondig af, aangezien anders de leidingen kapot zullen vriezen. Controleer bovendien je dakgoot op de aanwezigheid van bladeren en ander natuurlijk afval. Laat je tuinslangen en accessoires daarvoor ook niet slingeren maar berg ze op in je schuur of garage.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: