3 manieren om jouw geld in te zetten voor een groenere wereld

  • door

We worden steeds bewuster van onze ecologische voetafdruk en handelen ook steeds milieuvriendelijker. Vegetarisch en veganistisch voedsel wordt steeds populairder een steeds meer aanwezig op de menukaarten en in de schappen. Ook zie je bijvoorbeeld steeds meer prullenbakken waar je afval gescheiden kunt inleveren. Maar, wist jij dat je ook je geld op een groene manier kunt inzetten? Het beleggen van geld in duurzame projecten of bedrijven noemen we duurzaam investeren. In dit artikel bieden wij je 3 manieren waarmee je jouw geld kunt inzetten voor een groenere wereld. Mocht je weinig tot geen budget hebben om mee te kunnen investeren, dan hebben we ook wat tips voor je om extra budget te creëren. Investeer vandaag nog en draag jouw steentje bij aan een duurzame wereld.

Sluit je aan bij een groene bank

Wist jij dat banken het geld dat op je spaarrekening staat herinvesteren? En, wist je ook dat veel banken tegenwoordig nog investeren in wapenhandel, landen waarin de mensenrechten worden geschonden en bedrijven met slechte arbeidsomstandigheden? Dit is natuurlijk allesbehalve groen en slaat de plank anno 2021 mis. Bekijk de website van Eerlijke Bankwijzer om te kijken hoe jouw bank het doet op het gebied van duurzaamheid. Scoort jouw bank slecht? Dan zou je er goed aan doen om over te stappen naar een duurzame bank. Want, er zijn namelijk banken die wel investeren in duurzame doeleinden. Je kunt denken aan fair trade handel, duurzame energie en duurzame vastgoedprojecten. Wacht niet langer en sluit je aan bij een groene bank om te zorgen voor een groene toekomst! 

Investeer zelf in groen

Waarom de bank laten investeren? Je kunt je geld ook zelf beleggen in duurzame bedrijven en projecten. Zo zijn er mogelijkheden om te investeren in: windmolenparken, zonneparken, de bouw van duurzame woningen, duurzame verbouwingen van woningen en nog veel meer. Echter, naast projecten kun je ook investeren in bedrijven. Koop bijvoorbeeld aandelen in bedrijven die zich sterk inzetten voor duurzaamheid en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Of neem eens een kijkje bij jou in de buurt. Zijn er bedrijven die veel betekenen voor de gemeenschap en die zich inzetten voor duurzaamheid? Beleg dan in een lokaal bedrijf, zo geef je jouw buurt ook nog eens een stimulans. 

Investeer in de duurzaamheid van je woning

Investeren kan op allerlei externe manieren, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen woning een duurzame upgrade te geven. Zo zijn er vele manieren waarop jij dit kunt doen, zoals:

  • Het vervangen van oude verlichting door LED-lampen.
  • Het vervangen van oude kozijnen door kunststof kozijnen. 
  • Het aanleggen van een groen dak.
  • Het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. 
  • Het installeren van HR++ glas. 

Zo zijn er nog vele andere opties die je hebt op je woning te vergroenen. Door je woning een duurzame upgrade te geven wordt je woning meer waard. Je zet je geld niet alleen groen in, maar je creëert nog eens extra waarde voor jezelf. 

Maak extra budget vrij

Loop jij tegen het probleem aan dat jouw budget niet toereikend is voor het investeren in groene projecten en bedrijven? Geen zorgen, voor jou hebben we een aantal tips op een rij gezet om extra budget te creëren.

  • Zet jouw vaste lasten op een rijtje en analyseer welke uitgaven écht noodzakelijk zijn en welke niet. Heb jij bijvoorbeeld abonnementen voor zaken die je niet of nauwelijks gebruikt? Zoals bijvoorbeeld de Volkskrant of Netflix? Dan kun je Netflix en de Volkskrant opzeggen. Wellicht scheelt dit alweer een paar tientjes per maand. Via 123opzeggen kun je eenvoudig vele abonnementen opzeggen door je gegevens achter te laten, zij doen vervolgens de rest. 
  • Neem eens een kijkje op je zolder of in je garage om te kijken of er producten zijn die je niet meer gebruikt, maar die je prima nog kunt verkopen op Marktplaats. Je kunt zo 2 vliegen in 1 klap slaan door producten een tweede leven te geven en er zelf nog wat geld aan over te houden. 
  • Bekijk wat je kunt besparen op de uitgaven die je doet, zoals verzekeringen of abonnementen. Je kunt eenvoudig online verzekeringen en abonnementen met elkaar vergelijken. Vaak kun je eenvoudig online overstappen en bespaar je maandelijks weer wat geld wat je kunt herinvesteren.