Duurzaamheid in supply chain management? 5 tips voor een groene supply chain

  • door

In het verleden was het voor de consument voldoende als bedrijven betaalbare producten produceerden, tegenwoordig moeten bedrijven het vertrouwen winnen van de consument. Consumenten, maar ook aandeelhouders eisen steeds meer transparantie over de inhoud, productiewijze en herkomst van producten. Voor hen is het belangrijk dat bedrijven duurzaam handelen, zowel binnen het bedrijf als naar de buitenwereld toe. Voor bedrijven de taak om hun onderneming zo groen mogelijk te maken, hier hoort ook een duurzame supply chain bij. Maar, hoe zorg je er als ondernemer nou voor dat jouw supply chain duurzaam genoeg is? In dit artikel bieden wij je 5 tips waarmee jij kunt zorgen voor een vergroening van jouw supply chain. 

Richt je magazijn of distributiecentrum zo circulair mogelijk in

We gebruiken te veel grondstoffen, stoten te veel CO2 uit en produceren te veel afval. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Te beginnen met de inrichting van je magazijn of distributiecentrum. Wat gebeurt er momenteel met apparatuur, materialen, machines of andere zaken die niet meer gebruikt worden? Naar de vuilstort gebracht? Dat kan natuurlijk anders! Door deze zaken weer in omloop te brengen zorg je er voor dat machines, materialen of apparatuur een tweede leven krijgen. Of de onderdelen kunnen gebruikt worden voor de productie van nieuwe machines, apparatuur of materialen. Richt je magazijn of distributiecentrum zo circulair mogelijk in, zodat er minder vraag is naar nieuwe producten en er minder afval geproduceerd wordt. Met circulariteit kun je veel kanten op, neem bijvoorbeeld een bedrijfslunch. Voorzie jij jouw distributie- of magazijnmedewerkers van een lunch? Probeer dan voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen, door scherp te letten op de inkoop en voedsel dat over de datum dreigt te raken weg te geven. 

Vervoer je producten met zo min mogelijk CO2-uitstoot

Hoe vervoer jij producten van en naar jouw bedrijf? Gebeurt dit nog volledig met benzine rijdende vrachtwagens, of worden jouw producten overgevlogen vanuit China? Probeer, indien dit tot de mogelijkheden behoort, in te kopen bij lokale leveranciers. Zodoende kun je het middels elektrische vrachtwagens vervoeren naar je bedrijf toe. Uiteraard moeten de producten ook weer naar de klanten getransporteerd worden. Om het volledige transport van de producten emissieloos te maken kun je samenwerkingen aangaan met bezorgdiensten die elektrisch rijden. Moet je pakketjes leveren aan klanten die dichtbij wonen? Dan kun je er ook voor kiezen om in zee te gaan met een bezorgdienst die pakketjes wegbrengt op de fiets. Het kan natuurlijk zo zijn dat lokaal inkopen geen optie is voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld omdat jouw product enkel in een bepaald land wordt geproduceerd. Stem dan de inkoop zodanig af dat je in één keer een behoorlijke voorraad inkoopt, zodoende hoeft het vliegtuig of het schip zo weinig mogelijk te vliegen of varen voor jouw producten. 

Zorg voor goede arbeidsomstandigheden voor je werknemers

In vele distributiecentra zie je tegenwoordig arbeidskrachten uit Oost-Europese landen die voor een habbekrats werken. Zij moeten vaak voldoen aan hoge doelstellingen en maken lange werkweken. Duurzaamheid houdt ook in dat je werknemers gelukkig en gezond zijn, hierdoor kunnen ze tot een oudere leeftijd doorwerken en zijn ze vaak productiever en efficiënter. Zorg er dus voor dat je werknemers goede arbeidsomstandigheden hebben om in te werken, dit houdt in: een marktconform salaris, genoeg pauzes, genoeg vakantiedagen, een veilige werkplek en genoeg rustdagen. Neem de arbeidsomstandigheden van je werknemers is kritisch onder de loep om te kijken waar je nog verbeteringen kunt doorvoeren. Dit is niet alleen goed voor je werknemers, maar uiteindelijk ook voor het bedrijf. 

Ben je nog op zoek naar een partner die duurzame oplossingen kan bieden voor jouw supply chain? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met Broekman Logistics, Global reach with a personal touch.