Ga naar de inhoud

5 redenen waarom jij meer noten moet eten

  • door
Noten

Gezonde voeding, het is niet enkel belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale fitheid. Hoe fitter jij je voelt, des te lekkerder je in je vel zit. Ben jij al bezig met het creëren van een gezond dieet voor jezelf? Zo niet, dan raden wij je sterk aan om hier mee te beginnen! Bij een gezond dieet denk je al snel aan het eten van veel groente en fruit, wat ook zeker een onderdeel is van een gezond dieet. Maar, gezond eten houdt in dat je ook vooral gevarieerd moet eten. Combineer groente en fruit met andere gezonde producten, zoals noten. Want ook noten zijn goed voor de gezondheid, want ze bieden diverse gezondheidsvoordelen. In dit artikel gaan wij in op 5 redenen waarom jij meer noten zou moeten eten. 

Noten zitten vol met gezonde voedingsstoffen

Noten smaken niet alleen heel goed, ze zitten ook nog eens vol met gezonde voedingsstoffen. Hierdoor zijn ze niet enkel gezond maar vullen ze ook goed, waardoor je niet snel weer trek hebt in een snack. In noten vind je vitaminen en mineralen, zoals: kalium, calcium, ijzer, koper en selenium. Genoeg redenen dus om noten toe te voegen aan jouw gevarieerde dieet. Het grote pluspunt aan noten is dat je ze ook in vele maaltijden kunt verwerken, ook als vleesvervangers. Zo kun je ze toevoegen aan een ontbijtkom met yoghurt en fruit, in de pasta als vervanger voor vlees of strooi ze over een taart als garnering. 

Noten zijn goed voor je hart- en bloedvaten 

Naast alle bovengenoemde voedingsstoffen bevatten noten ook arginine, dit is een aminozuur dat deel uitmaakt van een proces dat je bloedvaten wijder maakt. Hierdoor kan zuurstofrijk bloed vrijer door je lichaam stromen, wat zorgt voor een verminderde bloeddruk en een mindere kans op hartproblemen. Let op: eet wel voornamelijk ongeroosterde noten. Bij het roosteren of branden van noten gaan namelijk veel belangrijke voedingsstoffen verloren. Overigens zijn noten niet alleen goed voor je hart- en bloedvaten, ook je haar, huid en nagels hebben baat bij de voedingsstoffen die in noten zitten. 

Noten dienen als goede smaakmakers

Zoals we al schreven lenen noten zich goed voor allerlei gerechten, zowel voor ontbijt, lunch als avondeten. Ze voegen niet een lekkere extra bite toe, maar kunnen ook fungeren als smaakmakers. Je hebt veel verschillende noten die je kunt eten met elk hun eigen smaak, zoals: amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voor elk gerecht is er wel een type noot te vinden wat qua smaak het gerecht complimenteert. 

Welke noten zijn het gezondst? 

Maar, wat zijn nou de gezondste noten? Want, zoals we al schreven is er een enorm aanbod aan noten. Die hebben niet alleen elk hun eigen smaak, maar verschillen ook in voedingswaarden. Dus, wat zijn nou de gezondste noten om te eten? Noten die ongebrand, ongeroosterd, ongesuikerd en ongezout zijn, zijn het gezondst. Wil jij de gezondste noten kopen? Om je op de goede weg te helpen vind je hieronder de top 10 van de meest gezonde noten. 

  • Amandelen.
  • Baru noten.
  • Cashewnoten.
  • Hazelnoten.
  • Macadamia noten. 
  • Paranoten. 
  • Pecannoten.  
  • Pistachenoten.
  • Walnoten.

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: