Ben jij op zoek naar een nieuwe huurwoning? Dan is het belangrijk dat je van te voren je eisen op papier zet, om zo maximaal woongenot te hebben als je eenmaal in je woning vertoeft. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van het pand, het aantal vierkante meters, wel of geen tuin of balkon en zo heb je nog veel meer zaken waar je een woning op kunt beoordelen. Vandaag de dag zijn mensen steeds bewuster van de invloed die we hebben op het milieu. Gelukkig maar, want hoe meer mensen een steentje bijdragen aan een groenere wereld, des te meer impact we maken. Echter, hierdoor hebben mensen hedendaags ook duurzame eisen bij het zoeken naar woningen. Weet jij niet goed waar je op moet letten als je een duurzaam huis wilt huren? In dit artikel hebben wij een aantal zaken voor je op een rij gezet, zodat je een ruwe schatting kunt maken van het duurzaamheidsgehalte van een woning.
Staat van onderhoud
In hoeverre is de woning onderhouden? Wanneer een woning slecht onderhouden is, heeft dit niet alleen invloed op de waarde van de woning, maar het kan ook van invloed zijn op de gezondheid van de bewoners. Slechte dakbedekking of slecht schilderwerk kan bijvoorbeeld zorgen voor lekkages, schimmel en/of tocht. Dit kan vervolgens gezondheidsproblemen bij de bewoners veroorzaken. Bij het bezichtigen van een woning is het handig, indien je hier zelf geen verstand van hebt, om iemand mee te nemen die verstand heeft van het onderhouden van woningen. Zodoende kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Overigens kun je onderhoud altijd aankaarten bij de verhuurder om zo samen tot een oplossing te komen.
Staat van isolatie
Het is belangrijk om te weten hoe goed de woning is geïsoleerd. Een slecht geïsoleerde woning laat immers in de winter slecht de warmte vast en in de zomer slecht de koelte vast. Hierdoor moet je al snel stoken met de verwarming of een airconditioning aanzetten. Dit zorgt niet alleen voor hoge energiekosten, maar is ook nog eens slecht voor het milieu. Woningen kunnen op verschillende manieren geïsoleerd worden. Je hebt namelijk:
- Spouwmuurisolatie.
- Vloerisolatie.
- Dakisolatie.
- Gevelisolatie.
- Glasisolatie.
Laat je door de verhuurder informeren over de staat van isolatie om zo een goed beeld te krijgen. Ook kun je iemand tijdens de bezichtiging meenemen die er verstand van heeft. Die kan zodoende de juiste vragen stellen aan de verhuurder.
Energielabel
Het energielabel geeft een beeld betreft hoe energiezuinig een woning is. De rangschikking van het label gaat van G tot A++++, waarbij het laatstgenoemde de hoogste classificatie is. De beoordeling komt tot stand door het analyseren van verschillende factoren, zoals isolatie, wel of geen zonnepanelen, de wijze van verwarming en nog vele andere. Dat een woning een laag energielabel heeft hoeft overigens niet direct te betekenen dat je een lage energierekening hebt. Het is ook belangrijk om op je eigen energieverbruik te letten en niet onnodig energie te verspillen. Je kunt overigens het document opvragen waarin de totstandkoming van het energielabel staat opgesteld, zodoende weet je in één oogopslag waar een woning wel of niet over beschikt.
Start van de zoektocht
Heb je je eisenpakket duidelijk en ben je klaar om te starten met de zoektocht naar een duurzame huurwoning? Neem dan eens een kijkje bij Huurstunt.nl. Hier vind je een groot aanbod aan huurwoningen door heel Nederland. Zo vind je hier bijvoorbeeld huurwoningen in Apeldoorn, Groningen, Utrecht en nog veel meer grote steden. Kun je geen woning vinden? Dan kun je ook een oproep plaatsen waarop verhuurders kunnen reageren. Overigens zie je bij veel woningen in het aanbod van Huurstunt.nl over welk energielabel ze beschikken of wat de staat van onderhoud is, wel zo handig!