Ga naar de inhoud

Medicinale cannabis: wat is het en wanneer gebruik je het?

  • door

Bij cannabis denken veel mensen aan coffeeshops, toeristen in Amsterdam, eetbuien en nog vele andere dingen. Maar wat veel mensen misschien niet weten is dat cannabis ook voor medicinale doeleinden gebruikt wordt. Het gebruik van medicinale cannabis brengt vele therapeutische mogelijkheden en gezondheidsvoordelen met zich mee. Misselijkheid, chronische pijn, angst en nog vele andere klachten kunnen behandeld worden met medische cannabis. Dit komt omdat cannabis vol zit met cannabinoïden, dit zijn de werkzame stoffen die aanwezig zijn in cannabis en allen een verschillend effect teweegbrengen. In dit artikel gaan we dieper in op de medische cannabis, wat is het en wanneer gebruik je het? Daarnaast hebben we enkele voordelen van het gebruik op een rij gezet. 

Wat is medicinale cannabis? 

Sinds 2003 is het legaal in Nederland om medicinale cannabis te verstrekken. Dit gebeurt via een huisarts, apotheker of via particuliere bedrijven, bijvoorbeeld MariPharm: een innovatief fyto-farmaceutisch bedrijf. Deze cannabis wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden of om gezondheidsvoordelen te behalen. Zoals de naam dus doet vermoeden wordt het doorgaans voor medicinale doeleinden gebruikt. Er is sprake van medicinale cannabis als het aan strenge eisen voldoet, het mag namelijk geen zware metalen, pesticiden of andere vervuiling bevatten. Het is in allerlei vormen verkrijgbaar, zoals: thee, olie, pasta, zalf, capsules, pleisters en nog vele anderen. Men kan het roken, drinken, smeren en op andere manieren toedienen. Het gebruiken van medicinale cannabis kan positieve, maar ook negatieve effecten met zich meebrengen. Houd je altijd aan de voorgeschreven dosis, anders kun je bijvoorbeeld angstaanvallen krijgen. Ook voor mensen die een aanleg hebben voor psychoses is het gebruik van medicinale cannabis niet aan te raden. 

Wanneer gebruik je medicinale cannabis? 

Het gebruik van medicinale cannabis brengt meerdere gezondheidsvoordelen met zich mee die van positieve invloed kunnen zijn op mensen die last hebben van de onderstaande klachten. 

  • Misselijkheidsklachten en overgeven. Dit zijn klachten die vaak voorkomen, in combinatie met zowel kleine kwalen als ernstige gezondheidsklachten. Er zijn cannabinoïden die voor interactie zorgen met de serotoninereceptor 5-HT1A, dit heeft als resultaat dat het misselijke gevoel verminderd wordt en dat iemand minder snel overgeeft. 
  • Medicinale cannabis werkt pijnverlichtend en is daardoor geschikt voor mensen die last hebben van chronische pijn. Dit is pijn die structureel is en blijft terugkomen. Ook als iemand last heeft van verkrampingen kan medische cannabis uitkomst bieden. Het zorgt er namelijk voor dat de spieren ontspannen. 
  • Mensen die kampen met aanvallen van het syndroom van Lennox-Gastaut of het syndroom van Dravet hebben baat bij het gebruik van medicinale cannabis. Het is namelijk een aanvalsremmend middel en zorgt er voor dat de patiënt minder last heeft van epileptische aanvallen. 
  • Ook voor depressies en angst kan medicinale cannabis een uitkomst bieden. Van recreatieve cannabis worden mensen soms lacherig en ontspannen, maar door het gebruik van de psychoactieve stof THC kun je ook erg angstig worden. Voor mensen die kampen met angst of depressies kan CBD uitkomst bieden. Dit is een werkende stof in cannabis die niet psychoactief is, maar juist ondersteuning kan bieden bij angsten en depressies.