Ga naar de inhoud

De voordelen van zonnepanelen: kies ook voor meer duurzaamheid!

  • door

Wil je jouw woning of bedrijf ook verduurzamen, besparen op energiekosten of jouw pand volledig energieneutraal maken? Dan kun je, hoe je het ook wendt of keert, niet zonder een set efficiënte zonnepanelen op je woningdak of bedrijfsdak. Zonnepanelen hebben namelijk op het gebied van duurzaamheid veel voordelen te bieden. Lees dit artikel en kom er snel achter wat de grote meerwaarde van zonnepanelen is.

Geld besparen met zonnepanelen

Kies je voor de installatie van goede zonnepanelen, dan kun je jaarlijks een hoop geld uitsparen. Met een kwalitatief goede set zonnepanelen houd je jaarlijks al snel 500 tot wel 800 euro over qua energiekosten. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Zonnepanelen kun je gemiddeld in acht tot tien jaar tijd terugverdienen. Aangezien moderne duurzame zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan, is dit dus een prima investering! Na de terugverdientijd heb je in principe minstens 15 jaar lang gratis stroom.

Het rendement van goede zonnepanelen is hoger dan ooit

Kies je voor een professionele aanbieder en installateur van echte kwaliteitszonnepanelen, dan heb je de zekerheid op zonnepanelen met een hoog rendement. Het te behalen rendement van je zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is het belangrijk wel type zonnepaneel je kiest. De twee soorten zonnepanelen die het meeste rendement opleveren, zijn monokristallijn zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen. Naast deze twee soorten zijn er ook nog Polykristallijn zonnepanelen en amorfe zonnepanelen. Die zijn in de aanschaf voordeliger, maar leveren wel minder rendement op dan de twee eerstgenoemde soorten zonnepanelen.

Een tweede belangrijke factor die de energieopbrengst van je panelen bepaalt, is de hellingsgraad van de panelen. Natuurlijk installeer je de panelen aan de zijde van het dak die het meeste zonlicht opvangt. Maar daarnaast moeten de panelen in de juiste hoek staan. De beste hellingshoek voor zonnepanelen ligt rond de 35 graden.

Ten slotte bepaalt de vervuiling van de zonnepanelen voor een belangrijk deel het rendement. Panelen die vies zijn, leveren qua energiewinst een stuk minder op dan panelen die goed schoon zijn en blijven.

Een duurzame handreiking richting milieu en klimaat

De aankoop van zonnepanelen betekent dat je een handreiking doet richting milieu en klimaat. Zonnepanelen zorgen voor een aanzienlijke reductie van de CO2 uitstoot van jouw huishouden of jouw bedrijf. Je wekt via zonnepanelen op een duurzame manier energie op, zonder dat het milieu hier onnodig onder leidt. Daarbij is ook een voordeel dat zonnepanelen geen lawaai maken.

Geld verdienen door terugleveren aan de energieleverancier

Fijn aan zonnepanelen op het dak is dat je hiermee ook nog wat geld kunt verdienen. Mocht er sprake zijn van overproductie, dan kun je energie terugleveren aan je energieleverancier. Hierdoor houd je nog een extra zakcentje over en verdien je jouw panelen nog snelle terug.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: