Ga naar de inhoud

Zorg voor een optimale bescherming van hardhout met behulp van olie

  • door

Hardhout is een houtsoort die je in vele tuinen en woningen terugziet. Zo wordt het gebruik voor het maken van vlonders, terrassen, meubelen, carports, schuttingen en andere constructies. Veel van deze constructies staan in de buitenlucht en hebben daardoor veel te maken met weersinvloeden. Deze weersinvloeden zijn de grootste vijand van je hardhouten constructies. Wanneer hardhout wordt blootgesteld aan regen en zon zal de conditie van het hout verslechteren. Dit is natuurlijk erg zonde en dit wil je vermijden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Om dit te voorkomen kun je het hout behandelen met olie. Deze olie geeft je hout de bescherming die het nodig heeft om weersinvloeden goed te kunnen doorstaan. In dit artikel gaan we dieper in op de gevaren van weer met betrekking tot hardhout en welke oliën je kunt gebruiken om je hout te beschermen. 

Welke gevaren brengen weersomstandigheden met zich mee? 

Voordat we ingaan op de manieren waarop je hardhout kunt behandelen is het goed om bewustzijn te creëren betreft de gevaren die er zijn wanneer je hout niet behandelt. Je moet je immers bewust zijn waarom je het hout moet behandelen. 

In Nederland regent het vaak en laat dat nou net een groot probleem zijn voor constructies van hardhout die in de buitenlucht staan. Doordat het regent wordt het hout nat en het vocht trekt zodoende naar binnen. Het resultaat hiervan is rot- en schimmelvorming binnen het hout. Hierdoor wordt je hout lelijker en ook nog eens minder sterk. Zonde dus! 

Na de regen komt zonneschijn, maar ook de zon zorgt voor de nodige problemen. Zonnestralen bevatten namelijk UV-stralen en die zorgen ervoor dat je hout vergrijst. Elke hardhoutsoort heeft hier last van. De een weliswaar wat meer dan de ander, maar je ontkomt er niet aan. Wanneer je jouw hardhout hebt uitgekozen op kleur vormt dit een probleem. Stel dat je een mooie donkere hardhoutsoort hebt, dan zal deze naar verloop van tijd een stuk lichter van kleur zijn. 

Hoe voorkom je deze problemen? 

De bovenstaande problemen schetsen geen rooskleurig beeld. Maar geen zorgen, die problematiek geldt alleen als je hardhout niet goed behandelt. Door je hout te behandelen met olie of beits zorg je ervoor dat het hout optimaal beschermd is tegen de weersomstandigheden. Vaak is olie een populaire toepassing, omdat je hiermee op perfecte wijze de originele structuur en kleur behoud. Hieronder vind je 2 populaire houtolieën die gebruikt worden voor de behandeling van hardhout. 

Teakolie: voor binnen en buitengebruik 

Teakhout is een populaire houtsoort voor het maken van binnen- en buitenmeubelen. Om je meubelen zo goed mogelijk te beschermen tegen zonlicht en regen kun je ze behandelen met teakolie van hout-olie.nl. Deze natuurlijke olie is milieuvriendelijk, omdat het gemaakt wordt van natuurlijke grondstoffen. Daarnaast is de olie voorzien van tungolie. Deze samenstelling van stoffen zorgt ervoor dat het een optimale bescherming biedt tegen zon en water. Als kers op de taart is de olie ook nog eens zuinig in gebruik. 

Heb jij meubelen die al last hebben van vergrijzing? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Door de meubelen te behandelen met een oxzaalzuur-oplossing in combinatie met teakolie kun je de originele kleur van het hout herstellen. Wanneer het hout erg vergrijsd is kan het zo zijn dat je het oppervlakte eerst moet schuren voordat je het kan behandelen. Zodoende hoef je geen nieuwe meubelen te kopen, maar zorg je er gewoon voor dat je huidige meubelen weer in een mooie staat verkeren. 

Bankirai olie: natuurlijk en veelzijdig 

Naast teakhout kom je bij veel woningen ook bankirai hout tegen. Deze houtsoort wordt veel gebruikt voor het maken van terrassen, vlonders, schuttingen, schuren, carports en overkappingen. Deze constructies hebben net als meubelen van teak last van de weersomstandigheden en dienen dus behandelt te worden. Hiervoor kun je bankirai olie gebruiken van hout-olie.nl. Net als de teakolie van hout-olie.nl is deze olie gemaakt van natuurlijke stoffen en daardoor is het een zeer milieuvriendelijke olie. Dat is niet alles, want je hebt niet veel olie nodig om je hout te behandelen. Met slechts 1 liter kun je maar liefst 20 vierkante meter hout behandelen. Wat verder noemenswaardig is aan deze olie is het percentage oplosmiddelen. Bij de bankirai olie van hout-olie.nl is slechts 20% aan oplosmiddelen gebruikt. Kijk je naar andere merken dan die je dit percentage snel oplopen, soms wel tot 70%. 

Overigens kun je bankirai olie niet alleen op bankirai hout gebruiken, maar ook op vele andere hardhoutsoorten. Denk bijvoorbeeld aan Robinia of Ipe. Het voordeel van bankirai olie is dat de olie naar binnen trekt en vanuit binnenuit een optimale bescherming biedt. Schimmelvorming, rot en vergrijzing zijn verleden tijd wanneer het hout behandelt is met de olie.