Ga naar de inhoud

Zonnepanelen kopen? Dit moet je weten!

  • door

Wil jij zo duurzaam mogelijk wonen? Dan kunnen zonnepanelen een goede uitkomst zijn. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, voordat je zonnepanelen in Friesland of een andere provincie gaat kopen. Je leest hier alles wat je moet weten over zonnepanelen!

Kosten 

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het kostenplaatje. Om duidelijk in beeld te krijgen hoeveel het kost is het belangrijk om te kijken naar jouw huishouden. Met hoeveel mensen woon je? Op basis hiervan heb je natuurlijk meer energie nodig en dit betekent dus ook meer zonnepanelen: 

  • 1 persoon: 8 zonnepanelen
  • 2 personen: 12 zonnepanelen
  • 3 personen: 15 zonnepanelen
  • 4 personen: 16 zonnepanelen
  • 5 personen: 18 zonnepanelen
  • 6 personen: 19 zonnepanelen

Natuurlijk is het aantal personen niet de enige leidraad die je kunt gebruiken. Zo kun je ook kijken naar je eigen budget en de ruimte op jouw dak. Je kunt namelijk wel 19 zonnepanelen willen, maar als het niet op het dak past, tja dan houdt het op. 

De meeste zonnepanelen kun je aanschaffen in een set. Een set van 6 zonnepanelen kost met omvormer en installatie gemiddeld rond de 3.100 euro. Vroeger was het mogelijk om een subsidie aan te vragen om een deel van het bedrag terug te krijgen. Op dit moment is daar helaas geen sprake van, maar het is wel mogelijk om 21% van de BTW terug te krijgen. Dit zou voor de 6 zonnepanelen dus een teruggave zijn van 500 euro. 

Het aanschaffen van zonnepanelen is dus wel een hele investering. Kijk dus goed naar jouw eigen budget en of het mogelijk is om zonnepanelen aan te schaffen. Als je eenmaal zonnepanelen hebt, ‘verdien’ je eigenlijk geld. Je bent niet afhankelijk van een energieleverancier en je bespaart op die kosten. Tegelijkertijd maak je jouw eigen energie aan wat je verbruikt. Als je deze besparingen optelt met de waarde van de energie die je aanmaakt heb je 6 zonnepanelen binnen ongeveer 8 jaar terugverdiend. 

De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is ruim 18 jaar. Dit betekent dus dat de rest van de tien jaar je eigenlijk winst maakt op de zonnepanelen met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 240 euro.

Onderhoud 

Zonnepanelen vergen ook nog eens weinig onderhoud. Het wordt geadviseerd om ze een keer in het jaar door een professioneel bedrijf te laten reinigen. Het is ook mogelijk om het zelf te doen, maar de kans om de zonnepanelen te beschadigen is dan groter. Wees hier dus ook voorzichtig mee. 

Er komen dus veel kosten, maar ook veel baten bij het aanschaffen van zonnepanelen. Al met al is het wel dé duurzame energie oplossing. Dus als je duurzamer wilt wonen is het een echte must!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: