Als je ouder wordt dan maak je je misschien zorgen hoelang je nog zelfstandig kunt wonen. De druk op de zorg wordt steeds groter. Veel mensen vragen zich af of ze nog wel hulp krijgen als dat nodig is. Er zijn ook steeds meer alleenstaanden. Zij kunnen geen beroep doen op een partner, soms zijn er ook geen kinderen of andere naaste familie waar een beroep op kan worden gedaan. Natuurlijk doet de overheid er alles aan om zorg voor zij die dat nodig hebben te waarborgen. Maar je kunt er ook zelf veel aan doen om zo lang mogelijk fit te blijven.
Let op je voeding
Als je gezond leeft dan is de kans groter dat je langer fit en gezond blijft. Overgewicht kan leiden tot klachten aan botten en gewrichten. Hierdoor kan het gebeuren dat je sneller steunzolen of andere hulpmiddelen nodig hebt om mobiel te blijven. Maar overgewicht leidt ook vaker tot hartklachten, hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Als het je lukt om maar een paar kilo af te vallen dan bewijs je je lichaam daar al een enorme dienst mee. Voldoende bewegen is uiteraard ook belangrijk. Ook als je lijdt aan reuma, artrose of een andere aandoening aan spieren, botten en gewrichten is het belangrijk om voor zover mogelijk te blijven bewegen. Hiermee kun je in bepaalde gevallen het ziekteverloop vertragen.
Vraag tijdig hulp en hulpmiddelen aan
Wanneer je moeite hebt met de dagelijkse dingen is het geen schande om hulp te vragen. Dit kan in eerste instantie via de huisarts. Die kan contact opnemen met zorginstanties om te bespreken wat er nodig is. Ook kan de huisarts doorverwijzen naar een fysiotherapeut of orthopeed om bijvoorbeeld het gebruik van speciaal schoeisel of een ondersteunende inlegzool te bespreken. Hierdoor kun je in bepaalde gevallen niet alleen beter gaan lopen, het kan er ook voor zorgen dat de kans op vallen kleiner wordt. De gezondheid van ouderen kan sterk achteruit gaan na een val, ook als de val op zich daar niet direct mee te maken heeft. Ongeacht welke kwetsuur of blessure een oudere oploopt, het herstel neemt altijd meer tijd in beslag dan wanneer je jonger bent.
Vergoeding door de zorgverzekeraar
In bepaalde gevallen kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van je zorgverzekeraar. Dit hangt af van het soort hulpmiddel dat je nodig hebt en ook van de manier waarop je verzekerd bent. Soms is een aanvullende verzekering nodig. Soms geldt een eigen bijdrage. Het is goed om vooraf bij je zorgverzekeraar te informeren of een hulpmiddel of behandeling die je nodig hebt voor vergoeding in aanmerking komt. In veel gevallen kan dan de factuur direct naar de zorgverzekeraar worden gestuurd zodat je alleen een eventuele eigen bijdrage hoeft te voldoen. De zorgverzekeraar betaalt in dat geval de factuur aan de zorgverlener en stuurt aan de patiënt een factuur voor de eigen bijdrage die dan aan de zorgverzekeraar moet worden betaald.