Ga naar de inhoud

Zo geef jij je messen een nieuw leven

  • door
messen slijpen

Wat is er nou duurzamer dan oude producten een nieuw leven geven? Je herkent het vast wel, wanneer iets niet meer mooi is of niet meer goed werkt, gooi je het weg. Bedenk voordat je dat doet of je het product kan opknappen en een nieuw leven kunt geven! Denk er bijvoorbeeld aan om een kastje een nieuw likje verf te geven, glazen potten van groenten te gebruiken als kaarshouders of je oude botte messen te laten slijpen. In deze blog gaan we dieper in op het zo lang mogelijk onderhouden van messen. Hoe zorg je ervoor dat je je messen zolang mogelijk kunt blijven gebruiken? 

Mensen kunnen niet zonder messen

Waar zijn we zonder messen? Heel vroeger hadden mensen al messen nodig en werden ze gemaakt van hout. Tegenwoordig zijn messen natuurlijk van betere kwaliteit, maar nog steeds net zo hard nodig. Want hoe snijd je anders je vlees? Je groente? of je fruit? Zowel in je eigen keuken als in keukens van horeca of in slagerijen, een goed scherp mes is belangrijk. Hiermee kan efficiënt worden gewerkt, zodat er geen tijd verloren gaat. 

Gooi de messen niet weg

Na veelvuldig gebruik, kan het voorkomen dat je messen bot worden. Gooi ze niet gelijk weg, maar kijk of je ze nog op kunt knappen! Je messen slijpen kan hiervoor een goede oplossing zijn. Hiermee zorg je dat de messen weer bruikbaar zijn en hoef je geen nieuwe te kopen. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee. Het beste is natuurlijk om zorgvuldig om te gaan met je messen. Gooi ze niet bij elkaar in de lade of in de vaatwasser. Zet je messen bijvoorbeeld apart van elkaar in een handig messenblok, zodat je zo lang mogelijk van de scherpe messen kunt genieten.

Laat je messen slijpen

Is het al te laat en zijn je messen al bot geworden? Je messen slijpen kun je natuurlijk zelf doen. Hiervoor heb je verschillende messenslijpers die je zou kunnen kopen. Echter vergt dit veel zorgvuldigheid en kan 1 foutje al fataal zijn voor het mes. Je kunt ook voor zekerheid gaan en je messen laten slijpen. Het slijpen van messen is namelijk vakwerk, dus denk hier vooral niet te makkelijk over. Door het een specialist te laten doen, kun je uitgaan van het beste resultaat. Denk niet alleen aan koks- of keukenmessen, maar ook aan kartelmessen, keramische messen en Japanse messen. Elk mes kan geslepen worden. 

Ben je van plan een product weg te gooien? Bedenk dan eerst: kan ik het een nieuw leven geven of ergens anders voor gebruiken? Op die manier houden we allemaal een beetje rekening met het milieu en dragen we allemaal een steentje bij. 

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: