Ga naar de inhoud

Zo duurzaam mogelijk omgaan met een airco – Dit zijn onze tips

  • door
duurzaam met airco omgaan

Nu we te maken krijgen met steeds warmere en langere zomers, kiezen ook steeds meer mensen ervoor om een airco aan te schaffen. Echter is het aanschaffen van een airco niet erg goed voor het milieu. Een airco verbruikt namelijk zeer veel energie, maar de kunst is om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Wij hebben daarom verschillende tips op een rij gezet om ervoor te zorgen dat je toch nog zo weinig mogelijk energie gebruikt, voor wanneer jij toch graag voor een airco wilt gaan. 

Bij het kopen van de airco

Bij het kopen is het al ontzettend belangrijk om op verschillende zaken te letten. Bedenkt namelijk goed waar de airco in huis komt en welke je daarvoor nodig hebt. Je hoeft geen hele sterke airco te hebben voor een relatief kleine ruimte. Kijk dus goed welke je nodig hebt voor de ruimte en daarnaast ook naar het energielabel van de airco. Heeft de airco een zuinig label? Dan betaal je daar soms iets meer voor aan het begin, maar dat kun je op den duur bijvoorbeeld juist terugverdienen. 

Zo is een split-systeem voor je airco aan het begin vaak duurder, maar dat verdiend zichzelf vaak terug, doordat het beter werkt dan bijvoorbeeld een monoblock-systeem. Bij een split systeem is er een gedeelte buiten en binnen en wordt er koude lucht in huis gebracht. Bij een monoblock-systeem wordt de warme lucht van binnen juist naar buiten afgevoerd. Toch werkt de eerste een stuk beter dan de tweede. Bekijk hier bijvoorbeeld een split-systeem voor aan de wand

Stel hem goed in

Dit kun je zelfs door een monteur laten doen. Wanneer je de airco exact goed installeert en instelt dan bespaart je dat op den duur ook weer flink wat geld. Een professional zal precies weten hoe hij moet worden ingesteld. Wanneer je bijvoorbeeld een airco hebt die zowel kan verwarmen als kan verkoelen dan is het verstandig om daar ook 2 aparte standen voor in te stellen. Hieronder hebben we nog wat meer tips:

  • Stel de temperatuur niet lager in dan nodig.
  • Houd je woning op veel andere manieren koel. Bijvoorbeeld door in de avond en ochtend je huid te luchten en op warme dagen de warme lucht buiten te houden. 
  • Schakel de airco volledig uit wanneer je hem langer niet gebruikt om sluipverbruik te voorkomen. 
  • Plaats de airco niet alleen in de juiste ruimte, maar ook op de juiste plek in de betreffende ruimte.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: