Zo duurzaam is LED-verlichting

  • door
Duurzame LED-verlichting

LED-verlichting, dat is de duurzame variant van traditionele verlichting. Ze gaan langer mee en zijn milieubewust. Dat is wat er altijd gezegd wordt, maar is dit ook zo? Hoe duurzaam zijn LED-lampen nou echt? En wat zijn LED-lampen? In deze blog geven we antwoorden op al deze vragen.

Wat is LED-verlichting?

LED-verlichting, iedereen kent het en waarschijnlijk hebben veel mensen het in huis. Maar wat is het eigenlijk? LED is een afkorting voor Light Emitting Diode, dit wordt ook wel lichtgevende diodes genoemd. LED-verlichting gebruikt minder energie dan een gloeilamp, dat komt doordat een gloeilamp veel meer warmte produceert dan een LED-lamp. Een traditionele gloeilamp produceert ongeveer 80% warmte en 20% licht. Er wordt eigenlijk niets gedaan met deze warmte, dus kan het gezien worden als energieverspilling. Bij een LED-lamp is dit juist omgekeerd! Er wordt veel meer licht geproduceerd dan warmte. 

Een andere vergelijking is dat de LED-lamp, in tegenstelling tot de gloeilamp, niet flikkert. De gloeilamp en andere traditionele verlichting flikkert heel snel, zo snel dat wij het niet met onze eigen ogen kunnen zien. Dit kost natuurlijk energie. Bij een LED-lamp is dit niet het geval en daarom verbruikt de lamp minder energie. 

Waarom is LED-verlichting duurzaam?

We hebben hierboven al een paar redenen uitgelegd waarom een LED-lamp duurzamer is dan traditionele verlichting, maar er zijn nog meer redenen. Ledlampen verbruiken bijvoorbeeld veel minder energie. Een traditionele gloeilamp verbruikt namelijk ongeveer tussen de 20 en 65 Watt energie, terwijl een LED-lamp tussen den 4 en 12 Watt energie verbruikt. Een heel verschil als je het ons vraagt! Verder stoot LED-verlichting ook nog eens veel minder CO2 uit. CO2 is natuurlijk slecht voor het milieu, want hoe meer CO2 uitstoot, hoe warmer de aarde wordt. Opwarming van de aarde moeten we voorkomen, want dit heeft een negatief effect op onze planeet en ook op ons.

LED-lampen kunnen daarnaast veel langer mee dan een traditionele gloeilamp. Zo brandt een LED-lamp gemiddeld 35.000 tot 50.000 uren, terwijl een andere traditionele lamp 1000 tot 2000 branduren heeft. Van een LED-lamp kun je dus een stuk langer genieten.

Dus, ga voor LED!

Zo is het, wil jij een steentje bijdragen aan een beter milieu en duurzame keuzes maken? Kies dan voor LED-verlichting. Deze verlichting gaat veel langer mee, verbruikt minder energie, stoot minder CO2 uit en produceert ook nog eens meer licht en minder warmte. 

Bekijk ook eens: