Ga naar de inhoud

Zo creëer je een natuurlijke tuin

Zo creëer je een natuurlijke tuin

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over hoe je je tuin zo duurzaam mogelijk kunt inrichten. Was het jaren geleden populair om je tuin dicht te leggen met tegels, anno nu is het advies om ruimte open te laten zodat het regenwater weg kan lopen. Het regent de laatste jaren vaak lang en hevig. Als al dat water niet weg kan dan staat de boel in de kortste keren blank.

Kies voor groen in je tuin

Ook als je niet zo heel dol bent op tuinieren dan kun je toch kiezen voor voldoende groen in je tuin. Creëer perkjes en borders in de tuin waar je in het voorjaar kleurige eenjarige plantjes neer kunt zetten. Of vraag advies aan een hovenier voor het planten van winterharde planten, struiken of kleine boompjes. Die hebben doorgaans niet zo heel veel onderhoud nodig. Maar de bloemen bieden wel nectar en honing voor insecten. Die insecten zijn vaak weer voedsel voor vogels. Op die manier lever je dus een bijdrage aan de biodiversiteit. Wil je de vogels nog meer helpen, dan kun je een vogelhuisje ophangen. Of een insectenhotel voor allerlei kleine diertjes die een veilige plek zoeken.

Laat je inspireren voor een groene tuin

Bij Woodpro vind je alles wat je zoekt om van jouw tuin een mooie en natuurlijke plek te maken. Natuurlijk hoeven niet overal planten te staan. En je kunt je tuin afschermen met een mooie houten schutting die jarenlang meegaat. Als je lang van je schutting wilt genieten is het wel belangrijk om het hout goed te onderhouden. Dat doe je met beits die je jaarlijks of eens in de 2-3 jaar aanbrengt. Als je een schutting plaatst, doe dit dan op je eigen grond. Let er op dat de schutting niet op of over de erfgrens met de buren gaat als je problemen wilt voorkomen. Handiger is natuurlijk om samen met je buren een schutting te plaatsen die jullie beiden bekostigen.

Een leuk tuinhuis

Als je er de ruimte voor hebt dan is een leuk en goedkoop tuinhuis heel handig. Je kunt dit voor verschillende doeleinden gebruiken. Het kan een handige berging zijn voor je tuinmeubelen als die bij het invallen van de herfst naar binnen moeten. Maar een tuinhuis is ook een leuk speelhuisje voor de kinderen of een plek waar je lekker rustig kunt werken tijdens een thuiswerkdag als de kinderen vrij zijn van school. Tuinhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Je kunt er een luifel aan laten zetten zodat je lekker beschut buiten kunt zitten. Voor een tuinhuis hoef je niet altijd toestemming te vragen aan de gemeente. Dit hangt er onder meer vanaf hoeveel ruimte van je tuin erdoor in beslag wordt genomen. Je mag in veel gevallen een bepaald percentage van je tuin ‘bebouwen’. Als je daar niet overheen gaat dan is een vergunning sowieso niet nodig.