Woning verduurzamen? Maak gebruik van deze handige tips!

  • door

Vandaag de dag zijn Nederlanders steeds bewuster van hun ecologische footprint. Gelukkig zijn Nederlanders niet alleen bewuster, maar handelen ze ook naar dat bewustzijn. Zo kiezen veel mensen ervoor om hun woning te verduurzamen. Wanneer mensen denken aan verduurzamen, dan denken ze al snel aan ingrijpende maatregelen als het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Dit soort verduurzamende maatregelen kunnen al snel in de papieren lopen. Maar, je kan je woning ook op een andere wijze verduurzamen. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een duurzame inrichting van je woning of voor een duurzame energieleverancier. In dit artikel bieden we je enkele tips waarmee jij eenvoudig je woning kunt verduurzamen. Zodoende kun je ook je steentje bijdragen aan een groenere wereld.

Vergeet grijze energie, kies voor groen

Gebruik hernieuwbare energie in plaats van grijze energie. Grijze energie wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen, dit zijn brandstoffen die op den duur opraken. Hierdoor raakt de aarde uitgeput. In plaats daarvan kun je groene energie gebruiken, dit is energie die gehaald wordt uit oneindige bronnen. Hierbij kun je denken aan zonne-energie of windenergie. Deze hernieuwbare energie kun je niet alleen gebruiken voor de verwarming van je huis, maar ook voor de verwarming van je water. Zodoende kun je lekker duurzaam douchen. Veel energieleveranciers beloven dat ze groene energie leveren, maar in theorie leveren ze grijze energie. Raadpleeg betrouwbare bronnen, zoals de Consumentenbond, om te kijken of leveranciers wel echt groene energie leveren. 

Richt je woning in met tweedehands spullen of meubelen van duurzame materialen 

Kies bij het inrichten van je huis voor meubelen die gemaakt zijn van duurzame materialen. Hierbij kun je denken aan materialen als bamboe, hout of katoen. Kies niet alleen bij de meubelen voor duurzame materialen, maar ook bij andere zaken die tot de inrichting behoren. Bijvoorbeeld een groot duurzaam prikbord gemaakt van kurk. Duurzame materialen zijn niet alleen goed voor het milieu, ze hebben doorgaans ook nog eens een lange levensduur. Naast het kiezen voor meubelen van duurzame materialen kun je ook kiezen voor tweedehands spullen. Deze zijn niet alleen goedkoper, je draagt ook je steentje bij aan de circulaire economie. Hoe minder nieuwe spullen er geproduceerd hoeven te worden, des te beter voor het milieu. 

Ga efficiënt om met energie 

Een andere manier om je huis duurzamer te maken is door de isolatie van je huis te verbeteren. Op die manier hoef je minder stoken en bespaar je dus ook geld op de lange termijn. Er zijn verschillende manieren waarop je de isolatie van je huis kunt verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van isolatieglas, het isoleren van je muren of het dak. Ook kun je radiatorfolie achter je radiatoren plaatsen. Dit is een wat minder ingrijpende oplossing en bespaart je een hoop energie. Wel zo welkom in de tijden waarin de gasprijzen door het dak gaan. 

Als je de bovenstaande tips opvolgt, dan maak je niet alleen je huis duurzamer, maar draag je ook bij aan een groenere wereld. Wacht dus niet langer en start vandaag nog met het duurzamer inrichten van je woning!