Wolluis bestrijden? Denk aan het milieu en bestrijd het op een duurzame manier!

  • door

Wolluis is een klein insect dat besmettingen veroorzaakt op planten. Het produceert een witte, wolachtige afscheiding die vrouwelijke wolluizen voortbrengt. Wanneer je ziet dat jouw plant bezet is met stipjes of bolletjes, is de kans groot dat deze besmet is met wolluis. Biologische bestrijding van wolluis kan op een duurzame manier gebeuren met behulp van feromoonvallen, nuttige insecten of aaltjes. In dit artikel gaan we dieper in op de duurzame bestrijding van wolluis en geven we je enkele tips waarmee je wolluis kunt bestrijden. 

Wat is wolluis? 

Wolluis, of Pseudococcidae, is een klein insect dat met een witte poederlaag lijkt te zijn bekleed. De witte afscheiding die het produceert, geeft de naam aan dit insect: ‘wolluis’. Door de afscheiding die het produceert, is wolluis erg schadelijk voor planten en bladeren. Biologische bestrijding is hierbij een duurzame oplossing om deze plaaginsecten te bestrijden.

Hoe wordt wolluis veroorzaakt?

Wolluis wordt veroorzaakt door een onbalans in de bodem. Wanneer er te veel nutriënten en mineralen aanwezig zijn, of wanneer er te weinig luchtvochtigheid is, kunnen plaaginsecten zoals wolluis een geschikte omgeving vindt om te reproduceren. Daarom is het belangrijk dat je jouw tuin goed onderhoud en de bodem in balans houdt.

Wat voor schade kan wolluis aanrichten? 

Wolluis is een schadelijke plaag die zowel groenten als sierplanten kan aantasten, maar ook grassen als bamboe. Het insect voedt zich met sappen uit de plant en verzwakt zo deze. In extreme gevallen kan dit leiden tot verdroging en sterfte van de plant. Biologische bestrijding is hierbij een goede oplossing, omdat het insect gecontroleerd wordt zonder dat er schade wordt aangericht aan het milieu.

Waarom moet je wolluis niet met chemische middelen bestrijden? 

Chemische middelen zijn effectief tegen wolluis, maar deze kunnen ook schade aanrichten aan het milieu. Niet alleen kunnen ze schade aanrichten bij de planten, maar ook in de omgeving van de planten kan er schade aangericht worden. Daarnaast moeten de chemische middelen geproduceerd worden, wat gepaard gaat met de nodige CO2-uitstoot. Het is belangrijk om duurzaam te leven en je ecologische footprint zo klein mogelijk te houden en daarom is het verstandig om te kiezen voor een biologische bestrijding van wolluis. 

Hoe wolluis bestrijden? 

Er zijn verschillende manieren om wolluis te bestrijden met behulp van biologische middelen. Er zijn nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes die je kunt gebruiken om bladluizen te bestrijden. Daarnaast zijn er ook feromoonvallen en aaltjes die je kunt gebruiken voor de bestrijding van wolluis. Biogroei is een specialist op dit gebied, dus als je hulp wilt bij het bestrijden van wolluis, kun je hier altijd terecht.