Ga naar de inhoud

Wil jij graag op je energiekosten besparen?

  • door

2023 is voor veel mensen het jaar waarin zij de eindjes niet of nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. De prijzen van zo ongeveer alles zijn exponentieel gestegen en daarom moet iedereen de broekriem aantrekken. Om meer geld aan het eind van de maand over te houden, is het goed om eens te kijken of je woning ook meer energie verbruikt dan eigenlijk zou hoeven? De energieprijzen waren jarenlang heel laag, dus het is heel goed mogelijk dat daardoor duurzaamheid niet heel hoog op jouw lijstje stond. Nu kun je juist aan de hand van een kleine investering, een groot bedrag besparen dus wij zetten graag wat tips voor je op een rij. 

Reken af met tochtige ramen 

Wist jij dat de meeste warmte je woning verlaat via het raam? Het raam hoeft niet eens open te staan om veel warmte te laten ontsnappen. In veel huizen vind je in gangen en kelders nog enkele ramen. De warmte verlaat hierdoor heel snel de woning en dus moet jij meer stoken om je woning aangenaam warm te krijgen en te houden. Je kunt je raam isoleren door het te isoleren met een voorzetraam. Dit voorzetraam van kunstof kun je op maat laten maken en heel eenvoudig voor je oude raam plaatsen. Je zult nauwelijks zien dat er iets veranderd is aan je raam en dat terwijl je gelijk merkt dat de warmte veel beter in je woning blijft hangen. Heb jij meerdere tochtige ramen? Bezuinig dan niet en plaats voor ieder raam een voorzetraam. Deze kleine investering heb je met de huidige energieprijzen namelijk zo terugverdiend. 

Laat nieuw glas plaatsen

Een tweede manier om minder energie te hoeven gebruiken en dus om meer geld te besparen, is door je ramen volledig te laten vervangen. Enkel glas is de minst isolerende glassoort en dus kun je door dit glas te vervangen, alleen maar progressie boeken. Je kunt gaan voor dubbelglas, driedubbel glas of wat jij ook maar zou willen. Een specialist kan jou er alles over vertellen. Zorg er ook altijd voor dat je de ramen van goede glaslatten voorziet. Als de kieren rondom de ramen namelijk niet goed worden afgedicht, dan blijft je energie verspillen. Wil je meer handige tips? Vind hier meer opties om je ramen te isoleren

Zet de verwarming een graadje lager

Wist jij dat mensen heel goed in staat zijn om aan nieuwe omstandigheden te wennen? Zet daarom je verwarming gewoon een graadje lager. Dit kan je op maandbasis heel veel geld schelen. Je zult zien dat je even een paar dagen nodig hebt om te wennen aan de lagere temperatuur, maar na een tijdje merk je hier niets meer van. Wellicht kun je dan nog een keer de verwarming een graadje lager doen. Zo kun je heel eenvoudig besparen op je energiekosten.