Wil jij een stralende tuin? Gebruik dan deze tips om je tuin te onderhouden

  • door

Je tuin het hele jaar door mooi houden kan veel werk zijn, maar het is het zeker waard! Want zeg nou zelf, als je tuin mooi in de bloei staat word je daar toch gelukkig van? Het onderhouden van een tuin is voor sommigen een gemakkelijke en leuke klus, maar voor mensen met minder groene vingers kan het een klusje zijn om tegenop te kijken. Gelukkig hoeft het onderhouden van een tuin niet altijd moeilijk te zijn, vooral niet met de tips die we in dit artikel delen. In dit artikel gaan we dieper in op enkele praktische tips waarmee jij je tuin er stralend uit laat zien. Daarnaast gaan we ook in op hoe je je tuin duurzaam kunt onderhouden. Dus als je klaar bent voor een mooie tuin waar je trots op kunt zijn, lees dan verder!

Waarom is het belangrijk om je tuin goed te onderhouden? 

Je vraagt je misschien af waarom het zo belangrijk is om je tuin te onderhouden. Het antwoord is simpel; iedereen heeft wat groen in zijn leven nodig! Zelfs als je niet in de buurt van het buitenleven woont, kun je toch genieten van de voordelen van gezond en gelukkig blijven door je tuin te onderhouden. Een goed onderhouden tuin ziet er ook beter uit, maakt mensen gelukkig en trekt dieren aan. Daarnaast kan je tuin erg onrustig ogen als je deze niet onderhoudt, dit kan ook weer invloed hebben op je eigen gemoedstoestand. Als je tuin rommelig oogt, kun je er zelf mogelijk ook onrustig van worden. 

Waar moet je op letten bij het onderhouden van je tuin? 

Maar, waar moet je allemaal op letten als je je tuin gaat onderhouden? Voor je gemak hebben wij het onderstaande lijstje opgesteld. 

Onderhoud gazon 

Eén van de belangrijkste aspecten van tuinonderhoud is de verzorging van je gazon. Om een gezond gazon te hebben, moet je het regelmatig maaien en water geven wanneer dat nodig is. Het kan ook nodig zijn het gazon te bemesten en van tijd tot tijd te beluchten. Als je problemen hebt met onkruid of ongedierte, zijn er tal van milieuvriendelijke oplossingen die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan pelargonzuur, dit is een organisch vetzuur van plantaardige oorsprong die je kunt inzetten tegen onkruid. Het middel is niet schadelijk voor zoogdieren of het bodemleven. Het kan gebruikt worden voor het bestrijden van distels, paardenbloem, netels, kweekgras, breedbladige onkruiden, mos en algen. 

Onderhoud van planten 

Een ander belangrijk onderdeel van tuinonderhoud is het goed verzorgen van je planten. Dit betekent dat je ze regelmatig water moet geven, twee keer per jaar kunstmest moet geven en dode bladeren of takken moet verwijderen. Ook is het van belang dat de planten zijn voorzien van een juiste samenstelling aan tuinaarde. Indien er sprake is van een juiste samenstelling zullen de planten gezonder zijn en volop stralen. Als je twijfelt over de juiste samenstelling is het verstandig om contact op te nemen met een specialist die je daar verder mee kan helpen. Tot slot is het goed om scherp te letten op ongedierte en ziekten. Kom je dit tegen dan is het zaak om het zo snel mogelijk te behandelen, zodoende zal de schade aan de planten het minst zijn. 

Onderhoud van het terras

Misschien heb je een mooi terras waar je het hele jaar door van wilt genieten. In dat geval is het belangrijk om jouw terras te onderhouden door dode bladeren weg te vegen en indien nodig groene aanslag van het terras te verwijderen. Dit kun je eenvoudig doen met een emmer heet water, wat groene zeep en een harde bezem. Gooi het goedje over de groene aanslag, laat het even inwerken en schrob de groene aanslag van het terras. Daarnaast is het verstandig om te investeren in buitenmeubilair van goede kwaliteit dat beschermt tegen regen of sneeuw. Aangezien het meubilair vaak buiten staat zal het onderhevig zijn aan allerlei weersomstandigheden. Het zou zonde zijn en tevens niet erg duurzaam als je om de paar jaar nieuw tuinmeubilair moet aanschaffen. 

Hoe kun je duurzaam je tuin onderhouden? 

Belangrijk is om je tuin op een zo duurzaam mogelijke wijze te onderhouden. Dit kun je het beste doen door zo weinig mogelijk gebruik te maken van pesticiden, maar juist gebruik te maken van biologische opties. Er zijn veel biologische methoden die je kunt gebruiken om je tuin gezond te houden, zoals mulchen, composteren en wisselteelt. Mulchen is een goede manier om je grond te beschermen tegen erosie en vochtig te houden, terwijl composteren helpt om de vruchtbaarheid van je grond te verbeteren. Wisseling van gewassen is een methode die helpt om te voorkomen dat plagen en ziekten zich in je tuin verspreiden. Niet alleen zullen deze biologische methoden helpen om je tuin duurzaam te onderhouden, maar ze zijn ook gemakkelijk en leuk.