Ga naar de inhoud

Werkplek verduurzamen? 3 tips voor een groener kantoor

 • door

Het afgelopen anderhalf jaar is er veel te doen geweest omtrent het kantoor. Thuiswerken werd de nieuwe norm en dat bracht vele uitdagingen met zich mee. Vergaderingen of borrels, het werd voornamelijk online gehouden. Maar, ook het inrichten van thuiswerkplekken was een uitdaging die vele werkgevers voor de kiezen kregen. Nu er vele nieuwe werkplekken voor werknemers worden ingericht is dat een uitgelezen moment om het duurzaamheidsgehalte van de werkplek eens onder de loep te nemen. Hoe groen is de werkplek van je werknemers eigenlijk? Indien hier nog wat stappen in gemaakt kunnen worden bieden wij je in dit artikel 3 tips waarmee jij de werkplek van je werknemer kunt verduurzamen. 

Hoe ergonomisch is de werkplek? 

Bij duurzaamheid denken mensen voornamelijk aan het milieu, maar je kunt ook duurzaam omgaan met het welzijn van je werknemers. Als een werknemer slecht in zijn vel zit of geen goede fysieke arbeidsomstandigheden heeft, dan kan dit leiden tot gezondheidsklachten en hierdoor kan het werk mogelijk niet goed meer worden uitgevoerd. Het is dus erg belangrijk dat de werkplek ergonomisch is ingericht. Kan een werknemer goed aan zijn bureau zitten, zonder dat hij of zij daar op den duur fysieke klachten van krijgt? Zo niet, dan moet je hiervoor zorgen. Ergonomie stopt niet bij de bureaustoel, maar ook de muis, het toetsenbord, de monitor en andere zaken zijn van invloed op de ergonomie. 

Hoe gaat een werknemer naar zijn werkplek toe?

Indien jouw werknemers nog op kantoor werken, is dit punt van belang. Hoe reizen jouw werknemers naar hun werkplek toe. Indien dit nog voornamelijk individueel per auto is, dan moet je overwegen om meer duurzame opties te stimuleren. Verschaf je werknemers een fietsplan, zodat ze een normale of elektrische fiets kunnen aankopen. Zodoende werken ze niet alleen aan een beter milieu, maar ook aan hun eigen gezondheid. Of biedt je werknemers een pas voor het openbaar vervoer aan, zodat ze gratis met het OV kunnen reizen. Indien de bovenstaande ideeën geen opties zijn, kun je altijd proberen om werknemers te stimuleren om te gaan carpoolen. Wellicht kun je er een kleine beloning tegenover zetten om werknemers over de streep te halen. 

Hoe groen is de werkplek?

Wanneer een kantoor saai is, worden werknemers niet echt gestimuleerd om productief en creatief te werken. Het is belangrijk om je kantoor wat op te fleuren met bijvoorbeeld posters, schilderijen, prikkelende kleuren op de muur of planten. Het toevoegen van planten staat niet alleen mooi, het zorgt ook nog eens voor meer zuurstof in de ruimte. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit op het kantoor verbeterd wat vervolgens weer zorgt voor een verbeterde concentratie van werknemers. Daarnaast zorgen planten voor stressvermindering. Het kantoor kan een plek zijn waar werknemers wel eens stress ondervinden, bijvoorbeeld als ze een lastige afspraak hebben met een klant. Door het kantoor groenrijk in te richten zullen ze minder stress ervaren en gelukkiger werken. Hieronder vind je de top 10 van planten die de meeste zuurstof produceren, hiermee verhoog jij zeker de concentratie van je werknemers!

 • Monstera.
 • Rubberplant.
 • Goudpalm.
 • Blauwvaren.
 • Dracaena.
 • Klimop.
 • Calathea. 
 • Sansevieria. 
 • Krulvaren.
 • Lepelplant.

Mis jij een tip waarmee je een werkplek kunt verduurzamen? Stuur deze dan in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw gouden tip binnenkort in dit artikel.