Ga naar de inhoud

Welke mondkapjes gebruiken in gezondheidszorg?

  • door

Een samenleving van 1,5 meter en mondkapjes is momenteel een feit. Een samenleving waarin we elkaar niet aanraken, opzij gaan voor elkaar, zoveel mogelijk contactloos betalen en als 1,5 meter afstand houden even niet kan, dragen we een mondkapje. Maar wat voor mondkapje is nou het beste? Wat is het verschil tussen een wegwerp mondkapje en een wasbaar mondkapje? Hoe gebruik je een mondkapje? En ook op het werk, welk mondkapje is nou geschikt voor jou?

Wegwerp mondkapjes, dit moet je weten!

Je hebt eigenlijk twee soorten mondkapjes je hebt wegwerp mondkapjes en de herbruikbare mondkapjes. De wegwerp kapjes bestaan meestal uit 3 lagen, maar ook zijn er 1 of 2-laags mondkapjes te verkrijgen. De 3-laags wegwerp mondkapjes werken in de meeste gevallen een stuk effectiever. De filter efficiency is meestal een stuk hoger. Er wordt een hoop gediscussieerd over feit of het dragen van een mondkapje nou wel of geen zin heeft. Wat in ieder geval zeker is, is dat chirurgische mondmaskers zijn ontworpen om de lucht te filteren bij het uitademen en niet bij het inademen. Daarom worden chirurgische maskers het meest aanbevolen voor mensen die een contact beroep hebben, een risicogroep zijn of besmet zijn met een virus.

Als je kiest voor professionele wegwerp mondkapjes zul je merken dat je hier een stuk beter door kunt ademenen dan goedkope of zelfgemaakte mondmaskers. Daarnaast beschikken professionele mondkapjes over een certificaat dat weer aantoont dat ze officieel zijn gekeurd. Tevens is de kwaliteit van de stof van de goede kwaliteit mondkapjes een stuk beter en voelen ze aangenamer dan die van goedkope en niet gecertificeerde mondkapjes.

Liever een herbruikbaar en duurzaam mondkapje?


Aangezien een wegwerp mondkapje maar 3 uur meegaat en daarna vochtig wordt of bacteriën bevat, is een herbruikbaar mondkapje een goed alternatief. Deze komen voor in veel verschillende soorten en zijn er in talloze kleuren en printjes. Het voordeel van herbruikbare mondkapjes zijn dat ze een stuk langer te dragen zijn dan wegwerp mondkapjes en je ze na gebruikt kunt uitwassen (in een waszakje) en daarna weer kunt gebruiken.

Omgaan met een mondkapje

Het is belangrijk om je mondkapje zorgvuldig af te zetten. Als je een mondkapje draagt, is het belangrijk dat je deze bij het opzetten en afdoen alleen vastpakt bij de elastiekjes. Kies je voor een wegwerp mondmasker? Gooi het mondkapje na gebruik gelijk in de afvalbak. 

Naast het dragen van een mondmasker is het belangrijk om je handen regelmatig en vooral grondig te wassen. Dit doe je minimaal 40 seconden met warm water en zeep. Als je niet in de buurt van schoon water bent, gebruik dan een desinfecterende handgel met alcohol!

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: