Ga naar de inhoud

Wees verantwoord modieus met duurzame kleding!

  • door

Wie houdt er nou niet van om zichzelf in mooie kleding te steken? Wanneer elke maand het salaris gestort wordt zijn er vele mensen die zichzelf trakteren op een mooie nieuwe outfit. Velen gaan gezellig een dagje erop uit met vrienden om te gaan shoppen. Zo’n dagje shoppen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het heeft vaak ook een negatieve kant. Want, mensen kopen nog te vaak hun kleding bij grote ketens. Deze ketens hebben kleding in hun assortiment wat doorgaans niet erg duurzaam is. In dit artikel gaan we hier dieper op in, want: waarom is die kleding niet duurzaam. Daarnaast bieden we je inzichten in welke kleding wel duurzaam is. 

Waarom is kleding van grote ketens vaak niet duurzaam? 

Grote kledingketens zijn alles behalve duurzaam ingesteld. De kleding wordt doorgaans geproduceerd in landen waar geen eerlijke lonen worden betaald, denk aan landen als Bangladesh en Cambodja. Het ontbreekt de arbeiders niet alleen aan een normaal loon, maar ook aan goede arbeidsomstandigheden. Zo moeten arbeiders vaak lange dagen maken, hebben ze weinig weekend en moeten ze werken op onhygiënische en onveilige werkplekken. Los van de plek waar de kleding geproduceerd wordt is de mindset van grote bedrijven niet duurzaam. Collecties volgen elkaar in rap tempo op en kleding dat overblijft wordt soms verbrand. 

Kies voor duurzame alternatieven 

Wil je er goed uit zien, maar wel op een verantwoordelijke manier? Kies dan voor een duurzamer alternatief, zoals So Good To Wear. Zij bieden handgemaakte kleding die in een duurzame breifabriek in Nepal worden gemaakt. Doordat de kleding met de hand gemaakt wordt heeft elk kledingstuk een persoonlijke touch en een hoge mate van exclusiviteit. De kleding wordt gemaakt door lokale specialisten die gebruik maken van een uiterst precieze en fijne weeftechniek die al tientallen jaren wordt toegepast. Deze specialisten kunnen rekenen op goede arbeidsomstandigheden. 

Het productieproces van de kleding is volledig ethisch verantwoord. Zo kun je rekenen op diervriendelijke kleding dat geproduceerd wordt met respect voor zowel mens, dier en milieu. De kledij wordt op een unieke manier gemaakt waardoor het niet seizoensgevoelig is, maar juist tijdloos. De items die je koopt gaan jaren mee en hoeven niet na één seizoen weer in de kast. 

So Good To Wear positioneert zich als een pionier in de cashmere industrie. Dat is terug te zien in hun acties. Zo staat het bedrijf niet op zichzelf, maar hebben ze een netwerk aan boeren, ondernemers, spinners, wevers, ontwerpers en activisten die bijdragen aan het duurzame bedrijf. Wanneer je een nieuwe outfit koopt bij So Good To Wear trakteer je niet alleen jezelf, maar ook het milieu!