Ga naar de inhoud

Wat zijn de voordelen van circulair slopen?

  • door
circulair slopen

Circulair slopen is een slooptechniek die tegenwoordig veel vaker wordt toegepast dankzij de duurzaamheid van het systeem, maar welke voordelen komen bij circulair slopen kijken? Je komt het allemaal te weten door verder te gaan met lezen.

Wat is circulair slopen?

Circulair slopen kan worden omschreven als een slooptechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van gerecycled materialen. Deze hergebruikte materialen worden als bouwstoffen gebruikt en komen vrij tijdens het ontmantelen, slopen, demonteren en remonteren van het project. Je kunt hierbij denken aan materialen zoals deuren, kozijnen, plafonds, dakpannen, beton puin, hout en planken. Ga je voor amoveren, dan is het slim om eerst een specialist om deskundig advies te vragen.

Voordeel 1: het hergebruiken van grondstoffen

Bij circulair slopen worden minstens 99% van alle materialen gerecycled. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van alle materialen waardoor er sprake is van een maximaal waardebehoud.

Voordeel 2: Producten gaan langer mee

Je kunt uitgaan dat bij circulair slopen de producten vele malen langer meegaan. Dit komt vanwege het feit dat ruim 95% van alle producten gerecycled of hergebruikt worden. Producten die anders als afval beschouwd worden krijgen bij circulair slopen een tweede leven, waardoor er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Tweedehands bouwmaterialen zijn niet alleen voordeliger, maar ook beter voor het milieu.

Voordeel 3: De CO2-uitstoot wordt verminderd

Door middel van circulair slopen wordt een grote hoeveelheid aan CO2-uitstoot bespaard. Ga uit van minstens 32 kubieke meter aan cO2-uitstoot in vergelijking tot traditionele sloopprojecten, wat een groot verschil uitmaakt.

Voordeel 4: Veel minder bouwafval

Dankzij circulair slopen kunnen we verwachten dat we veel minder bouwafval gaan hebben in de toekomst. De materialen worden allemaal immers opnieuw gebruikt waardoor er amper sprake zal zijn van afval tijdens het slopen.

Amoveren

Amoveren kan dan wel een eenvoudig proces lijken, maar mocht je een heel pand moeten slopen om plaats te maken voor nieuwbouw dan is het toch slim om een specialist in te schakelen zodat je verzekerd bent van veilig, correct en schoon werk.
Overweeg je het slopen van een gebouw door middel van circulair slopen maar weet je niet waar te beginnen? Ga eerst in gesprek met een deskundige en ervaren professioneel zoals Bergevoet BV in Doetinchem voor advies op maat .Een specialist in amoveren kan je meer over de mogelijkheden vertellen.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: