Wat te doen bij bedplassen

  • door
bedplasser

Als je kind in bed plast is dat natuurlijk nooit fijn, zowel voor jou als voor je kind. We spreken van bedplassen wanneer je kind ouder is dan 5 jaar en nog in zijn of haar bed plast. Het is natuurlijk de bedoeling dat je kind ‘s nachts ook de plas op kan houden, maar sommige kinderen hebben hier wat meer moeite mee dan andere kinderen. Is dit bij jouw kind het geval? Dat vinden we hartstikke vervelend, daarom geven we je in deze blog een aantal tips om hiervan af te komen. 

Een aantal tips op een rijtje

We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet, die de kans op bedplassen een stuk kleiner maakt.

  • Laat je kind altijd plassen voor het slapen gaan
  • Straf je kind niet, dit werkt juist averechts. Laat je kind weten dat het jammer is van het ongelukje, maar wordt niet boos. 
  • Laat je kind, wanneer hij of zij oud genoeg is, zijn eigen bed verschonen. Zo zorg je ervoor dat je kind zelf verantwoordelijk is voor het bedplassen.
  • Drinken mag je kind gerust. Dit heeft geen directe invloed op het bedplassen.

Bescherm je matras

Het is natuurlijk de bedoeling dat je kindje straks niet meer in bed plast, maar zolang je kindje hier nog niet van af is, is het belangrijk om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Zo is het bijvoorbeeld fijn voor je kind om niet in een nat bed wakker te worden en moet het matras in de meeste gevallen beschermd worden tegen ongelukjes. Hiervoor is een vochtwerende matrasbeschermer voor bedplassers een ideale uitkomst. Hiermee bescherm je het matras, kan je kind comfortabel op bed liggen en is het gemakkelijk in de droger te doen. Je voorkomt hiermee veel gedoe voor jezelf en je zorgt voor meer comfort voor je kind.

Methoden om bedplassen tegen te gaan

Er zijn allerlei methoden om het bedplassen tegen te gaan. Waarschijnlijk werkt de ene methode wel en de andere weer niet, iedereen is tenslotte anders dus dat is geen probleem. Daarom leggen we een aantal verschillende methoden uit.

  • De kalendermethode

Dit is een methode waarbij je kind elke keer wanneer je kindje een droge nacht heeft gehad een zonnetje op de kalender mag plakken. Dit kan natuurlijk ook een andere sticker zijn. Zo houd je het positief en spoor je je kind hiermee aan om droog te blijven. Als het bed een aantal dagen droog is gebleven, kun je hier een beloning voor geven. Dit wordt ook wel de beloningsmethode genoemd, maar kan met elke methode gecombineerd worden.

  • ‘s Nachts wakker maken

Je zou eens kunnen beginnen door je kindje ‘s nachts wakker te maken om te gaan plassen. Zo kan hij of zij het aanleren om wakker te worden als hij of zij moeten plassen. 

  • Plaswekker

Verder is er ook nog een zogenoemde plaswekker. Dit is een broekje die een verbinding heeft met een wekker. Wanneer het broekje nat wordt, gaat de wekker af en wordt je kindje wakker. Als je kind wakker is, kan hij of zij verder gaan plassen. Zo train je je kind om wakker te worden als hij of zij moet plassen. 

Bij veel kinderen gaat het vanzelf weer over, bij de ene misschien wat eerder dan bij de andere. Deze tips en methoden kunnen je hopelijk een stuk beter helpen bij het bedplassen van je kind.

Bekijk ook eens: