Ga naar de inhoud

Wat kost het om een openbare laadpaal te laten plaatsen?

Wat kost het om een openbare laadpaal te laten plaatsen?

Een openbare laadpaal aanvragen in Arnhem? Het aanvragen en laten plaatsen van een openbare laadpaal is een belangrijk onderwerp voor mensen met een elektrisch voertuig of voor hen die overwegen over te stappen. Een vraag die we bij Dutch Charge vaak horen terugkomen is of er kosten verbonden zijn aan het plaatsen van een openbare laadpaal. Dat bespreken we in dit artikel, samen met het verschil tussen eigen laadpalen en openbare laadpalen en de vereisten voor de aanvraag ervan.

Verschil openbare en eigen laadpaal

Voordat we ingaan op de kosten, is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen openbare en eigen laadpalen. Een openbare laadpaal is door iedereen te gebruiken en staat op een openbare plek. Deze wordt aangevraagd via de gemeente. Een openbare elektrische laadpaal aanvragen bij de gemeente? De vereisten hiervoor leest u verderop in dit artikel. Dan is er nog de eigen laadpaal. Deze wordt geïnstalleerd op privéterrein en is bedoeld voor exclusief gebruik door de eigenaar of bewoners van het pand.

Kosteloos een openbare laadpaal laten plaatsen

Bij Dutch Charge kunt u kosteloos een openbare laadpaal laten plaatsen. De aanvraag hiervan vindt in sommige gevallen plaats via de gemeente en soms via de exploitant zoals Dutch Charge. Hoe kunnen wij de laadpaal kosteloos aanbieden? Dat doen we door een vast tarief te rekenen per kWh. Op die manier verdienen wij de kosten van het plaatsen en het onderhoud van de laadpaal terug.

Kosten openbare laadpaal

Hoewel het plaatsen van een openbare laadpaal geen directe kosten met zich meebrengt voor de aanvrager, zijn er wel kosten verbonden aan het gebruik ervan. U als eigenaar van een elektrisch voertuig betaalt een tarief van €0,50 per kWh (exclusief btw) en transactiekosten van €0,50 (exclusief btw). 

Vereisten voor aanvraag

Alhoewel vereisten voor de aanvraag van een openbare laadpaal kunnen wisselen per gemeente is er altijd een gemene deler: u kunt pas een aanvraag voor een openbare laadpaal doen wanneer u zelf geen laadpunt kunt plaatsen. Dat wil zeggen dat er geen mogelijkheid is om op uw terrein een laadpaal te plaatsen. Andere vereisten die in de meeste gevallen gelden zijn:

  • Er is binnen 300 meter geen openbare laadpaal te vinden.
  • U bent in het bezit van een elektrisch voertuig.
  • U woont of werkt in de gemeente waar u de aanvraag voor doet.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u heel gemakkelijk een aanvraag indienen via een exploitant zoals Dutch Charge. Wij nemen dan de aanvraag voor u uit handen en regelen dat u zo snel mogelijk een laadpaal in de buurt heeft staan.