Ga naar de inhoud

Wat komt er kijken bij het verwijderen van asbest?

  • door

Asbest is een mineraal dat ooit veel gebruikt werd in de bouw vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Sindsdien is het echter in verband gebracht met een reeks levensbedreigende gezondheidsproblemen, zodat het nu in veel landen verboden is. Als je vermoedt dat er asbest in je woning aanwezig is, moet je een asbestverwijderaar inhuren om het veilig en effectief aan te pakken. Maar wat komt er bij dat proces kijken en wat zijn de asbest verwijderen kosten? Lees verder om daar achter te komen!

Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

Asbest is een reeks van zes in de natuur voorkomende silicaatmineralen. De inademing van asbestvezels kan ernstige ziekten veroorzaken, waaronder mesothelioom, longkanker, asbestose (een chronische longaandoening) en andere vormen van kanker, zoals eierstokkanker. symptomen zijn kortademigheid, aanhoudende hoest, piepende ademhaling en pijn op de borst.

Hoe weet je of er asbest in je woning zit?

Als je huis vóór het midden van de jaren tachtig is gebouwd, is de kans groot dat het asbest bevat. In dit decennium nam het gebruik van asbest in de bouw sterk toe, vanwege de goedkope en brandwerende eigenschappen. Asbest werd gebruikt in verschillende materialen, waaronder isolatie, vloeren, dakspanen en bevelsiding. Als je huis in deze periode is gebouwd, is het belangrijk dat je je bewust bent van het potentiële risico van asbest.

Er zijn een paar manieren om te zien of je huis asbest bevat. Kijk eerst naar de leeftijd van je huis. Als het voor het midden van de jaren tachtig is gebouwd, is de kans groter dat het asbest bevat. Ten tweede, controleer op tekenen van schade of verval. Asbestvezels kunnen in de lucht terechtkomen als ze worden verstoord, dus als je scheuren of gaten ziet in materialen die asbest bevatten, is het belangrijk deze onmiddellijk te laten repareren. Raadpleeg ten slotte een professional als je niet zeker weet of je huis asbest bevat. Zij kunnen materialen in je huis testen op de aanwezigheid van asbestvezels.

Asbest verwijderen kosten gemiddeld

de asbest verwijderen kosten variëren afhankelijk van de grootte van het asbesthoudende materiaal (ACM), waar het zich bevindt en het soort asbest. asbestverwijdering moet ook worden uitgevoerd door een erkende asbestverwijderaar. De asbestverwijderingskosten voor een klein ACM, zoals een asbestcementplaat, kunnen oplopen tot 200 euro. De asbestverwijderingskosten voor een groot ACM, zoals een asbestisolatieplaat, kunnen oplopen tot 10.000 euro. De asbest verwijderen kosten voor brokkelig asbest, dat gemakkelijker wordt afgebroken, kunnen ergens tussen deze twee uitersten liggen. Als je niet zeker weet of je asbest in je huis of bedrijf hebt, kun je dit het beste door een professional laten controleren. Als je inderdaad asbest hebt, probeer het dan niet zelf te verwijderen – schakel altijd een erkende asbestverwijderaar in.

Risico’s van asbest verwijderen

Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal dat vroeger werd gebruikt in een groot aantal bouwmaterialen. Hoewel het niet meer wordt gebruikt in nieuwe gebouwen, is het nog steeds te vinden in veel oudere huizen en commerciële panden. Asbest verwijderen is een riskant en potentieel gevaarlijk proces, dus het is belangrijk om de risico’s te begrijpen voordat je besluit het te laten doen.