Je hebt de term plug-in hybrid vast vaak voorbij horen en zien komen, maar wat is het nu eigenlijk en hoe werkt het ten opzichte van een reguliere hybride auto of een volledig elektrische auto. Als je veel bezig bent met duurzaamheid en graag een auto wil gaan rijden die vriendelijker is voor het milieu dan jouw oude diesel- of benzineauto, is het goed om je eens te verdiepen in de alternatieven. In dit artikel vertellen we je meer over de plug-in hybrid!
Wat is een plug-in hybrid?
Om bij het begin te beginnen: wat is een plug-in hybrid nu eigenlijk? Een plug-in hybrid is een auto die beschikt over een verbrandingsmotor, maar ook over een krachtige elektrische motor. Die elektrische motor wordt aangedreven door een accu die je kunt opladen door deze in te pluggen in het stopcontact of op een speciale laadplek. Hier komt de neem ‘plug-in’ hybrid dan ook vandaan. Om hem op te laden, moet je hem inpluggen. Je kunt dus rijden op de elektrische motor, maar als de accu hiervan leeg is, schakelt de auto automatisch over op de verbrandingsmotor en kun je dus op benzine doorrijden. Dit maakt een plug-in hybrid geschikt voor langere afstanden.
Wat is het verschil met een reguliere hybride auto?
Nu weet je dus wat een plug-in hybrid is en hoe zo’n auto werkt, maar wat is dan eigenlijk het verschil met een reguliere hybride auto? Beide soorten auto’s beschikken zowel over een verbrandingsmotor als een elektrische motor. Het verschil zit hem vooral in de manier waarop je de accu van de elektrische motor kunt opladen. Een plug-in hybrid kun je in het stopcontact aansluiten om de accu op te laden, maar dat kan met een reguliere hybride auto niet. Deze laad je op door te rijden, de accu laadt zichzelf dan op met behulp van de wrijving die ontstaat tijdens het rijden. Een reguliere hybride kan dus niet volledig elektrisch rijden, een plug-in hybrid kan dit wel.
Wat is het verschil met een elektrische auto?
Het verschil tussen een plug-in hybrid en een elektrische auto is eigenlijk heel simpel: een plug-in hybrid beschikt naast de elektrische motor ook over een verbrandingsmotor, terwijl een elektrische auto alleen aangedreven wordt door elektromotoren. Hierdoor rijdt je dus echt 100% elektrisch, maar heb je niets om op terug te vallen als de accu bijna leeg is. Het is dus belangrijk dat je altijd op tijd stopt om je elektrische auto op te laden bij een laadpaal of een snellaadpunt, anders loop je het risico dat je stil komt te staan. In Nederland en Duitsland zijn inmiddels volop laadpunten aanwezig, maar als je op vakantie gaat kan dit wat lastiger worden. Doe altijd goed onderzoek voordat je vertrekt!