Ga naar de inhoud

Wat is de duurzaamste houten vloer?

  • door
houten vloer

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk thema in ons dagelijks leven. We beginnen steeds meer rekening te houden met het milieu, of het nu gaat om voeding, energie of andere dingen. Wil je graag duurzamer wonen? Een manier hiervoor is om te kiezen voor een duurzame vloer. De meeste Nederlanders hebben thuis een vloer op basis van hout, zoals laminaat, PVC of massief hout (parket). Maar welke hiervan is nu het meest duurzaam? Je leest het in deze blog.

Laminaat

Laminaat wordt vaak gekozen vanwege de oneindige mogelijkheden en de vriendelijke prijs. Duurzaamheid is niet iets waar je meteen aan denkt bij dit vloertype. Toch worden laminaatvloeren steeds duurzamer. Veel vaker dan vroeger worden ze nu gemaakt van hout met een milieuvriendelijk keurmerk, zoals FSC-hout. En natuurlijk heeft de steeds hoger wordende kwaliteit van laminaat ook zijn invloed op de duurzaamheid. Immers, hoe langer een vloer mee gaat, hoe duurzamer hij is.

PVC

PVC vloeren worden steeds populairder. Dat is goed nieuws, want ze zijn over het algemeen duurzamer dan laminaat. Dit wordt nog wel eens vergeten: omdat PVC wordt gemaakt van kunststof wordt vaak gedacht dat het geen duurzaam materiaal is. Maar dat is een misverstand: het productieproces is juist erg duurzaam en de vloeren zijn daardoor wel degelijk milieuvriendelijk. Dit komt onder andere door de hogere slijtvastheid en het feit dat ze waterbestendig zijn. Een PVC vloer gaat gemiddeld dan ook wel zo’n 30 jaar mee.

Massief hout of parket

Massieve houten vloeren zijn over het algemeen flink duurder dan laminaat of PVC. Maar vindt u duurzaamheid belangrijk, dan is een hout (of parket) wel de beste vloer om te kiezen. Het productieproces van houten vloeren is bijvoorbeeld beter voor het milieu dan die van laminaat of PVC. Het oorspronkelijke hout hoeft namelijk minder intensief te worden bewerkt, waardoor er minder productie-energie voor nodig is. Daarnaast gaat een parketvloer simpelweg langer mee dan een laminaat- of PVC vloer. Zeker als je hem regelmatig schuurt blijft hij ontzettend lang mooi.

Conclusie: ga voor echt hout

Vind je duurzaamheid belangrijk, dan is een houten vloer dus de beste soort vloer om aan te schaffen. Natuurlijk is parket de duurste optie, maar aan de andere kant gaat het ook het langst mee. Als je een houten vloer koopt, let dan wel altijd goed op de aanwezige keurmerken. Wil je de garantie hebben dat het hout waar de vloer van is gemaakt uit een goed beheerd bos komt, let dan op het FSC of PEFC keurmerk. Ook het DUBOkeur keurmerk is een goed signaal dat de vloer die je koopt duurzaam is.