Ga naar de inhoud

Warmtepompen voor een gasvrije woning!

  • door

Misschien heb je het nieuws al werd gelezen: Nederland moet gasvrij worden. Zowel de nieuwbouw als bestaande woningen moeten allemaal voor 2030 zonder gas verwarmd kunnen worden. Dit betekend dat de traditionele CV ketels uit de huizen zullen verdwijnen. De CV ketel vervangen voor een alternatieve warmtebron is dan noodzakelijk. In dit artikel gaan we in op de meest populaire optie: de warmtepomp. 

Nieuwe regelgeving

Omdat er straks in Groningen geen gas meer uit de grond mag worden gehaald is het tijd voor radicale veranderingen. Ook moet er minder CO2 uitgestoten worden door de gemiddelde Nederlander. Duurzaam opgewekte energie is dan natuurlijk het antwoord. Maar om nou zelf een windmolen in de tuin te zetten is ook zo wat. De meeste mensen nemen daarom zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Voor de verwarming en warm water zijn andere mogelijkheden.

Duurzame verwarming

Natuurlijk kun je ten eerste kiezen voor een zonneboiler. Dit is een grote warmwater voorraad in je woning die kan worden opgeslagen en wordt verwarmt door direct zonlicht. Er liggen speciale zonnecellen op het dak die het water verwarming. Maarja, wat doe je als het winter is? Of ‘s nachts? Juist; een warmtepomp is het beste alternatief. Dit is de beste vervanger voor de CV ketel. 

Soorten warmtepompen

We onderscheiden 4 soorten warmtepompen. De ventilatiewarmtepomp (lucht-lucht), de bodem-water, water-water, en lucht-water. Elke variant heeft zijn eigen prijskaarten, terugverdientijd en vermogen. Afhankelijk van o.a. je budget, je woning en de beschikbare subsidie kun je een keuze maken. Let op dat er bij de installatie van warmtepompen best veel komt kijken. Een hybride systeem is op dit moment voor veel mensen interessant. Dit zijn systemen waarbij je centrale verwarming / vloerverwarming kan functioneren op zowel de gasketel als de warmtepomp. Zoek direct een betrouwbare installateur in Arnhem of Amersfoort.  

Zelf een keuze maken

Om eerlijk te zijn is het verstandig een installateur bij je thuis uit te nodigen. Hij/zij kan dan op basis van ervaring een inschatting maken wat voor jou de beste oplossing is. Er zijn tegenwoordig genoeg websites waarbij je warmtepompen kunt vergelijken of offertes kunt opvragen. De prijzen voor bijvoorbeeld het installatiewerk liggen namelijk best uiteen. Kies nooit standaard voor de goedkoopste aanbieder maar vergelijk op basis van kwaliteit en rendement op de investering. Nog geen zonnepanelen? Dan is het aan te raden om direct je dak vol te leggen met zonnepanelen in verband met het stroomverbruik van de warmtepomp.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: