Ga naar de inhoud

Waarom is scheiden van bedrijfsafval zo belangrijk?

  • door
waarom scheiden bedrijfsafval

Het scheiden van afval wordt steeds belangrijker. In de meeste huishoudens zijn we ontzettend goed bezig, terwijl er in het bedrijfsleven vaak nog veel verbeterpunten zijn. Een goede afvalinzameling is van belang om grondstoffen te recyclen en energie te besparen, waardoor er minder afval verbrand hoeft te worden. Lees in onderstaand artikel waarom het scheiden van bedrijfsafval zo belangrijk is en hoe je voor een goede afvalscheiding zorgt.

Waarom bedrijfsafval scheiden?

Grondstoffen winnen om nieuwe materialen mee te produceren kost ontzettend veel energie, terwijl vaak oude grondstoffen prima herbruikbaar zijn. Door te recyclen zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig, terwijl hergebruikte materialen van dezelfde kwaliteit zijn als nieuwe materialen. Een groot voordeel is dat recycling veel beter voor het milieu is.

Door bedrijfsafval op de juiste manier in te zamelen bespaar je energie en worden de negatieve invloeden op het milieu beperkt. Waaronder de CO2-uitstoot en het broeikaseffect wordt beperkt door een goede afvalinzameling.

Afval scheiden voor bedrijven is verplicht

In Nederland is het voor bedrijven verplicht om een steentje bij te dragen aan een beter milieu door afval te scheiden. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om te zorgen voor een goede afvalinzameling. Zo is het nodig om voor elke afvalstroom binnen de organisatie een container te hebben. Verder is het verplicht om een erkende inzamelaar, zoals Milieu Service Nederland, in te schakelen voor de afvalverwerking.

Tips voor het scheiden van bedrijfsafval

Overtuigd om de afvalinzameling en het scheiden van afvalstromen binnen je organisatie te verbeteren? Wij hebben een aantal simpele tips op een rijtje gezet:

  • Wees nauwkeurig. Twijfel je over bij welke afvalstroom het afval behoort? Dan is het belangrijk om goed te checken wat de juiste afvalstroom is. Bij twijfel de verkeerde afvalstroom kiezen zorgt ervoor dat de gehele afvalstroom wordt vervuild.
  • Bespaar op de kosten. Lopen de kosten voor afvalverwerking erg op? Dan is de kans groot dat er onnodig (te) veel afval bij het restafval belandt, terwijl dit er niet bij hoort. Restafval is de duurste afvalstroom, daarom is het belangrijk om te voorkomen dat er onnodig veel afval in deze stroom terecht komt.
  • Duidelijkheid. Allereerst is natuurlijk belangrijk om voldoende containers te hebben staan, zodat al het afval netjes in de juiste container past. Ook is het belangrijk om bij medewerkers aan te geven waar welk afval in hoort.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: