Verklein je ecologische footprint door je huishouden duurzamer te maken!

  • door

Een duurzame levensstijl leiden is niet zo moeilijk als je misschien denkt! In feite zijn er veel manieren waarop je je huishouden duurzamer kunt maken zonder al te veel veranderingen door te voeren. Hier zijn wat tips om je op weg te helpen!

Waarom is het belangrijk om duurzaam te leven? 

Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om duurzaam te leven. Ten eerste is duurzaam leven goed voor het milieu. Als meer mensen duurzaam gaan leven, helpt dat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer te verminderen, wat bijdraagt aan het verbeteren van het klimaat. 

Daarnaast is duurzaam leven ook goed voor je eigen portemonnee. Wanneer we minder energie en grondstoffen verspillen, besparen we geld. En ten slotte is duurzaam leven gezond voor ons! Door de hoeveelheid vervuiling en gifstoffen in ons milieu te verminderen, lopen we minder risico om aan schadelijke chemicaliën te worden blootgesteld. Ook kun je ervoor kiezen om minder vlees en meer groente te eten, wat op zijn beurt weer goed is voor je eigen gezondheid. 

Tips om je huishouden te verduurzamen 

Zoals je leest zijn er genoeg redenen waarom je jouw huishouden moet verduurzamen. Het scheelt geld, is gezonder voor jezelf en je mogelijke gezin en tot slot laat je een betere wereld achter voor toekomstige generaties. Maar, hoe zorg je ervoor dat je duurzamer leeft? Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet. 

  • Verminder je vleesconsumptie. Vleesproductie is een van de belangrijkste oorzaken van de uitstoot van broeikasgassen, dus probeer de hoeveelheid vlees die je eet te verminderen of ga zelfs vegetarisch of veganistisch! Er zijn veel heerlijke plantaardige voedingsmiddelen, en je zult verbaasd zijn hoe duurzaam en lekker een veganistische levensstijl kan zijn 
  • Loop, fiets of neem het openbaar vervoer waar mogelijk. Autorijden stoot schadelijke broeikasgassen uit in de lucht, dus probeer het aantal autoritten te beperken wanneer je kunt. Dit zal niet alleen helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, maar het zal je ook geld besparen op benzine! Daarnaast is fietsen en lopen ook gezond voor je!

Schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen is een stuk makkelijker, goedkoper en milieuvriendelijker dan het gebruik van die chemische, dure schoonmaakmiddelen. Je kunt je chemicaliën vervangen door dingen die je misschien al in huis hebt, zoals zuiveringszout, azijn of groene zeep. Probeer ook zo weinig mogelijk apparaten te gebruiken om schoon te maken, doe dit voornamelijk met de hand. Neem bijvoorbeeld de afwas, het kost veel energie en water om de vaat schoon te maken. Door met de hand af te wassen bespaar je weer water en energie. Gebruik ook een afdruiprek om de vaat te laten drogen, zodoende hoef je niet telkens een theedoek in de wasmachine te doen.