Als je denkt aan isolatiemateriaal in Nederland dan komt glaswol toch al snel naar voren. De populariteit als bouwmateriaal is eenvoudig te verklaren. Het kan namelijk niet oplossen in water of branden en is goedkoop. De isolatiewaarde is hoog en is ideaal om in kleine ruimtes te gebruiken. Tijdens het werken met glaswol wordt sterk geadviseerd om beschermende kleding te dragen omdat je er anders jeuk en irritatie van kunt krijgen. Dit is eenvoudig te voorkomen door werkhandschoenen en een stofmasker te gebruiken.
Eenvoudig vastzetten
Glaswol is een materiaal dat je kunt snijden of knippen om het vervolgens opgevouwen te gebruiken om een ruimte mee op te vullen. Het vastzetten is ook heel eenvoudig, met spijkertjes of nietjes is dit zo gepiept. Door de structuur wordt lucht ingesloten tussen de vezels. Door de warmte die blijft hangen wordt er een isolerende luchtlaag gevormd. Dit materiaal mag absoluut niet nat worden, dit ter behoud van de isolerende werking!
Vergeet de dampremmer niet!
Een dampdichte isolatielaag voor op zolder bereik je met glaswol wat in het bezit is van een laagje bekleding. Er moet aan de buitenkant een dampremmer worden bevestigd, zodat vochtproblemen in het dak voorkomen kunnen worden. De isolerende werking gaat verloren als het materiaal in het dak, de vloer of de spouwmuur niet kan uitzetten.
Welke dikte voor mijn klus?
De isolatiewaarde neemt af als dit materiaal nat wordt. Bij het aanschaffen is het van belang dat je let op de dikte. Dik materiaal isoleert logischerwijs beter dan de dunne variant. Het verschilt natuurlijk per klus welke dikte passend is, maar door voor minder dik materiaal te kiezen kun je geld besparen. De kwaliteit is in verhouding met de prijs.
Brandbaarheid en milieubelasting
Van isolatiemateriaal is algemeen bekend hoe brandbaar ze zijn. De klasse indeling houdt A tot en met F aan, waarbij brandklasse A staat voor onbrandbaar en F extreem brandbaar. Omdat glaswol bestaat uit zand en gerecycled glas krijgt het klasse B. Bovendien is de milieubelasting laag, NIBE Milieuklasse 1a.
Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: