Ga naar de inhoud

Verduurzaming door in te zetten op elektrisch materieel 

Verduurzaming door in te zetten op elektrisch materieel

Bedrijven in de logistieke- en industriële sector kiezen bewust voor een verduurzaming van hun manier van werken. Dit doen zij op verschillende manieren. Zo wordt het gebruik van onder meer groene waterstof populairder in de industrie en zetten logistieke bedrijven vaker in op het gebruik van bijvoorbeeld elektrische heftrucks. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid zijn dit slimme keuzes. Er zijn meer redenen om bewust te kiezen voor het overstappen op elektrisch aangedreven materieel binnen de organisatie. Dit artikel zet de belangrijkste voordelen op een rijtje. 

Aantrekkelijk om elektrisch materieel te gebruiken 

Naast de bijdrage aan het verduurzamen van de wereld, levert het gebruik van bijvoorbeeld een elektrische stapelaar verschillende andere voordelen op. Zo geldt dat elektrisch materieel veel stiller werkt dan hulpmiddelen op benzine of diesel. In het geval van een stapelaar biedt een elektrisch model voornamelijk meer gemak dan een niet gemotoriseerde variant. Dat gemak helpt daarnaast klachten aan onder meer de rug en schouders tegen te gaan. Iets wat een positief effect heeft op het werkgeluk van medewerkers. 

Dat werkgeluk wordt daarnaast gestimuleerd door het beperken van de uitstoot van schadelijke gassen. Het is niet prettig om de hele dag in een werkplaats of magazijn te moeten werken, waar onder meer de klassieke heftrucks voor de uitstoot van deze gassen zorgen. 

Onderhoudskosten van elektrisch materieel liggen lager 

Een derde, financieel gunstige reden om te kiezen voor elektrisch materieel zijn de lage onderhoudskosten hiervan. Een heftruck op benzine of diesel heeft veel meer onderhoud nodig dan elektrische modellen. Dat verschil zit voornamelijk in het aantal onderdelen waaruit de motor van deze machines beschikken. Bij een elektrische heftruck slijt er veel minder. Dit geldt overigens niet alleen voor de elektrische heftrucks, maar bijvoorbeeld ook voor elektrische leaseauto’s voor het personeel en elektrische bestel- en vrachtwagens. 

Elektrisch materieel combineren met zonnepanelen 

Om de manier van werken verder te verduurzamen is het voor organisaties interessant om de investering in zonnepanelen te overwegen. Grote werkplaatsen en magazijnen hebben veelal een plat dak. Zo’n plat dak maakt het mogelijk om zonnepanelen in de ideale hoek ten opzichte van de zon te plaatsen. Het rendement van de zonnepanelen kan zo maximaal benut worden. De opgewekte groene stroom gebruik je voor het opladen van het elektrische wagenpark van de organisatie, of bijvoorbeeld voor het laten draaien van de diverse machines op de werkvloer. De afhankelijkheid van grijze stroom van het elektriciteitsnet wordt zo aanmerkelijk kleiner.