Ga naar de inhoud

Verbouwing van een woning: is dan een aerius berekening noodzakelijk?

  • door

Waarom zou je bij een verbouwing van je huis alleen maar aan jezelf als bewoner denken? Is de tijd ondertussen niet aangebroken om meer te doen dan alleen maar de verbouwing voor je eigen woongenot? Bij een verbouwing kan er een probleem zijn met de stikstofberekening. Wat moet je doen als de gemeente als eis in de vergunning aerius berekening vraagt? Een ecologisch adviesbureau weet precies hoe je met deze problematiek moet omgaan. Maar wat kan jezelf doen om deze problemen op te lossen?

De tuin als compensatie

De omgeving van je huis kan door enkele simpele aanpassingen vaak een heel andere waarde geven bij een aerius berekening (De berekening van het RIVM in het licht van de stikstof wetgeving)Het is natuurlijk allang bekend dat meer groen in je tuin en omgeving een betere waarde geeft. Maar is elke groen even geschikt? Kan je met een gazon net zoveel diversiteit aan dieren krijgen? Of moet je meer doen? Vragen die best lastig te beantwoorden zijn. Maar logisch nadenken is op dat gebied zinvol. Wanneer je de regelgeving als uitgangspunt neemt en een ecologisch adviesbureau vraagt om de noodzakelijke berekeningen te doen kom je een heel eind.

Vogels, insecten, egels, vleermuizen

Tegenwoordig hebben de meeste tuinen veel tegels en weinig groen. Daarnaast is de vraag naar exotische planten toegenomen. Hierdoor ontstaan er allemaal kleine ecosystemen die zelden bijdragen aan dieren in onze tuin. Bij een verbouwing mag de gemeente in de vergunning een aanvraag doen voor een aerius berekening. Als deze niet aan bepaalde waarden voldoet kan de vergunning geweigerd worden. Tijd om in ieder geval de tuin alvast aan te pakken. Veel variatie, verschillende soorten groen, plaatsen met een beschutting zorgen ervoor dat je tuin een plaats wordt waar je kan genieten van al die dieren en waardoor de stikstofberekening in je voordeel kan uitvallen.

Haalbaar of Utopie?

Is het haalbaar om elke tuin aan te passen om meer dieren aan te trekken? En zijn die aanpassingen dan niet kostbaar? Ja, een simpele aanpassing als elke dag vers water, wat fruitresten en beschutting plekken maken in je tuin, een diversiteit aan planten en minder tegels zorgen ervoor dat je tuin een aantrekkelijke plaats is voor dieren.