Ga naar de inhoud

Tuin kindvriendelijk maken? Doe het op een duurzame manier!

  • door

Tijdens de zomerperiode spelen kinderen graag buiten. Vaak gaan ze naar de speeltuin om te spelen met vriendjes, maar ook vaak genoeg spelen kinderen in hun eigen tuin. Voor de ouders is dat wel zo fijn, want dan kun je je kinderen in de gaten houden. Maar, je tuin moet natuurlijk wel zodanig ingericht zijn dat het leuk is voor kinderen om erin te spelen. Er zijn vele manieren waarop je dit kunt doen, maar in dit artikel gaan wij dieper in op de duurzame opties die je hebt. Want, je tuin kindvriendelijk maken is natuurlijk leuk voor de kinderen, maar het moet wel duurzaam gebeuren. 

Zorg voor voldoende duurzame speeltoestellen 

Kinderen zijn gek op de speeltuin, omdat deze vol staat met speeltoestellen. Denk bijvoorbeeld aan een glijbaan, wipwap of schommel. Door je tuin te voorzien van een speeltoestel, of meerdere, bied je je kinderen een bron van plezier. Zorg er wel voor dat je kiest voor duurzame speeltoestellen. Dit zijn speeltoestellen van een hoge kwaliteit die een lange levensduur hebben. De toestellen worden waarschijnlijk veelvuldig gebruikt door de kinderen en staan altijd buiten, hier moeten ze natuurlijk wel tegen kunnen. Kies daarom altijd voor een hoge kwaliteit speeltoestellen. Zoals bijvoorbeeld de Avyna Pro-Line trampoline. Deze beschikt over maar liefst 160 kilogram aan draagkracht. Oftewel, er kunnen heel wat kinderen met elkaar springen op de trampoline. Ook is de trampoline erg bestand tegen de weersomstandigheden, want het toestel is behoorlijk roestbestendig. 

Laat je kinderen spelen met natuurlijke middelen 

Spelen met allerlei speeltoestellen is natuurlijk leuk, maar je hebt waarschijnlijk geen zin om je hele tuin vol te zetten met allerlei speeltoestellen. Gelukkig zijn er ook nog allerlei andere manieren om je kinderen te vermaken, laat ze gewoon spelen met de natuurlijke middelen die er voorhanden zijn. Staat er een boom in je tuin? Dan kunnen ze daarin klimmen of een boomhut maken. Uiteraard wel onder begeleiding, want je wilt niet dat je kind uit de boom valt. Daarnaast valt het aan te raden om struiken te plaatsen. Aan struiken groeien namelijk takken en kinderen kunnen zich op allerlei manieren vermaken met takken. Hier kunnen ze bijvoorbeeld dingen mee bouwen. Wanneer je tuin groot genoeg is en vol staat met allerlei bomen, heggen of struiken kunnen je kinderen de tuin ook ideaal gebruiken voor het spelen van verstoppertje. 

Zorg voor zoveel mogelijk gras en groen 

Wanneer je tuin compleet betegeld is, is dat niet erg kindvriendelijk. Kinderen vallen namelijk erg vaak en wanneer ze op een tegel vallen is de kans op verwondingen groter dan wanneer ze op gras vallen. Zorg er daarom voor dat er voldoende groen en gras aanwezig is in de tuin waarop de kinderen lekker kunnen rennen. Wanneer je toch graag tegels in de tuin wilt hebben, kies dan voor kindvriendelijke tuintegels. Dit zijn harde rubberen tegels die een stevige ondergrond bieden, maar ook een veilige ondergrond zijn voor kinderen. Win-win. Soms ontkom je er niet aan om échte tegels te leggen, bijvoorbeeld voor het maken van een terras. Deze kunnen weer gebruikt worden om een hink-stap-sprong-baan te maken met stoepkrijt. 

Zorg voor een goede afscheiding van de tuin

Wanneer kinderen aan het spelen zijn willen ze nog wel eens overal naartoe vliegen. Ze rennen achter elkaar aan en daardoor kunnen ze zomaar de weg op rennen. Wanneer je aan een weg woont waar veel verkeer is, is dat niet wenselijk. Je kunt dit voorkomen door een duidelijke afscheiding van je tuin te creëren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een mooie houten omheining te plaatsen, gemaakt van duurzaam hout. Denk bijvoorbeeld aan een hek van kastanjehout of robinia hout. Ook een hek van roestvrijstaal is een duurzame optie, omdat deze goed bestand is tegen allerlei weersinvloeden en beschikt over een lange levensduur. Overigens hoef je niet persé een hek te plaatsen. Ook kun je mooie groene hagen rondom je tuin plaatsen. Deze zorgen niet alleen voor veiligheid voor de kinderen, maar ook nog eens voor beschutting. 

Voorzie je tuin van planten waar fruit aan groeit 

Door je tuin te voorzien van planten waar fruit aan groeit sla je twee vliegen in één klap. Ten eerste hebben de kinderen wat leuks te doen, namelijk het plukken van fruit. En ten tweede kun je je eigen fruit kweken. Wanneer je een mooie oogst hebt hoef je niet meer naar de supermarkt om fruit te kopen, maar kun je gewoon lekker je eigen fruit eten. Je zorgt dus niet alleen voor plezier bij de kinderen, maar je bespaart ook nog eens geld.