Ga naar de inhoud

Tips voor een woning verduurzamen

  • door

In de huidige tijden van klimaatverandering, hogere energieprijzen en een lastige huizenmarkt, wordt het steeds belangrijker om een woning te verduurzamen. Een duurzame woning is namelijk beter bestand tegen hogere temperaturen, is beter in energie besparen én is aantrekkelijker voor kopers. Dat maakt het steeds interessanter voor huiseigenaren om aanpassingen aan hun woning te maken die de duurzaamheid vergroten. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor zo goed mogelijk isoleren, of juist voor het zelf genereren van groene energie door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar ook aanpassingen in de tuin kunnen zorgen voor duurzaamheidswinst.

Groene isolatie

Een maatregel die de voordelen van meer groen en betere isolatie combineert, is het sedumdak. Sedumdaken, ook wel groendaken genoemd, vormen een extra isolerende laag op uw woning en zorgen voor meer groen in de omgeving. Ze worden over het algemeen vooral op platte daken of daken met een lichte helling geplaatst. De sedumplanten kunnen veel regenwater opslaan en trekken belangrijke bestuivers aan, zoals bijen en vlinders. Daardoor hebben ze een positief effect op zowel de directe omgeving als verder in de buurt. Dankzij sedumdaken stroomt er minder water de riolering in, wat overstromingen kan voorkomen en verbetert de luchtkwaliteit direct rond de daken. Daarnaast hebben sedumdaken, vergeleken met andere verduurzamende maatregelen, een relatief kleine investering nodig. Ook zijn ze goed te combineren met andere opties, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Dat maakt een groendak een makkelijke en toegankelijke oplossing voor een duurzamer huis!

Inzetten op isolatie

Wanneer we denken aan een woning verduurzamen, denken we al gauw aan een woning die supergoed geïsoleerd is. Hoe meer isolatie, hoe lager de stookkosten en hoe beter het huis bestand is tegen hoge temperaturen in de zomer. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het plaatsen van tochtstrips of radiatorfolie, om meer warmte binnen te houden. Ook het beter isoleren van naden en kieren helpt hierbij. Wilt u groter aan de slag? Dan kunt u er voor kiezen om spouwmuurisolatie of glasisolatie aan te brengen. Dit vergt een wat hogere investering, maar verdient wel zichzelf na een aantal jaar terug. 

Energie opwekken

Er kan ook worden gekozen voor het zelf opwekken van energie. Dit doet u bijvoorbeeld door zonnepanelen op uw dak te plaatsen, of door uw cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Zonnepanelen genereren energie van het licht en de warmte van de zon, terwijl een warmtepomp warmte uit de lucht, bodem of het grondwater haalt. Beiden zorgen voor een lagere energierekening, waardoor u minder afhankelijk bent van woekerende energieprijzen. 

Meer groen voor een schonere omgeving

Een andere manier van een woning verduurzamen is het plaatsen van meer groen. Veel huizen in Nederland hebben rond de woning en in de tuin voornamelijk tegels liggen. Dat is zonde, wat deze tegels hebben veel negatieve effecten voor de omgeving. Zo wordt er minder regenwater afgevoerd en is de omgevingstemperatuur veel hoger op plekken waar weinig groen ligt. Zeker in de zomer kan dit erg onaangenaam zijn. Door tegels te vervangen door gras en plantjes, kan water beter wegstromen, versterkt u de biodiversiteit én gaat de omgevingstemperatuur omlaag.