Ga naar de inhoud

Tips voor een duurzame uitvaart

  • door
Duurzame uitvaart

Duurzaamheid speelt binnen steeds meer sectoren een belangrijke rol. Ook in de uitvaartbranche zoekt men naar mogelijkheden om een uitvaart duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat het tegenwoordig al verboden is om bepaalde kledingstukken te dragen bij een crematie. Sommige materialen branden slecht, of zorgen voor de uitstoot van schadelijke stoffen. Het is slechts een voorbeeld van de manier waarop je een uitvaart duurzamer kunt maken. Heb je ook al eens gedacht aan het gebruik van duurzame bloemen? Op deze pagina bieden vertellen we meer over een duurzame uitvaart.

Duurzame bloemen zijn een trend

De definitie van duurzame bloemen is voor iedereen anders. Voor de een betekent dit het gebruik van kunstbloemen, die na de uitvaart ook op het graf of bijvoorbeeld in huis gebruikt kunnen worden. Normaliter vergaan de rouwboeketten relatief snel na een uitvaart. Veel mensen laten de rouwboeketten door de uitvaartonderneming afvoeren. In de praktijk betekent dit dat de bloemen op een centraal punt rond het uitvaartcentrum worden geplaatst, samen met de bloemen van andere uitvaart.

Laat mensen een losse bloem geven

Een andere manier om te kiezen voor duurzame boeketten bij een uitvaart, is door iedere gast zelf een losse bloem mee te laten nemen in plaats van een volledig boeket. Bloemen hebben ieder een eigen betekenis. Laat mensen zoeken naar een bloem die past bij de herinneringen die men aan een overleden dierbare heeft. Alle bloemen tezamen zullen een fraai boeket vormen. Welke bloem zou jij aan de overleden dierbare geven?

Kies voor een duurzame uitvaartonderneming

Naast de mogelijkheid om zelf een steentje bij te dragen door te kiezen voor duurzame bloemen, kun je ook verschillende uitvaartondernemingen met elkaar vergelijken op basis van duurzaamheid. Een kleinschalige onderneming werkt soms veel duurzamer, dan de grote partijen. Immers, een grote partij wil je respectvol omgaan met de overledene maar ziet de uitvaart uiteindelijk voornamelijk als business. Overigens geldt dit niet per definitie voor alle grote uitvaartondernemingen. Kies een onderneming waar jij je prettig bij voelt

Zonnepanelen op een uitvaartcentrum

Een duurzame uitvaartonderneming werkt bijvoorbeeld met zonnepanelen op het uitvaartcentrum. De zonnepanelen wekken stroom op om de koelruimtes binnen het pand te kunnen koelen. Deze ruimtes worden de hele dag en zeven dagen per week gekoeld. Hier is met name in de zomermaanden veel energie voor nodig. De groene stroom van zonnepanelen is logischerwijs beter voor het milieu dan grijze stroom van een energieleverancier.