Ga naar de inhoud

Soorten klimaatbeheersingssystemen en de werking ervan

  • door
Klimaatbeheersing huis

Slechte weerstand? Of heb je last van stofdeeltjes in huis? Een klimaatbeheersingssysteem is de oplossing voor jou! En je bespaart er ook nog eens een hoop geld mee. Klinkt goed? Lees hier meer over de soorten en de werking van de klimaatbeheersingssystemen.  

Luchtbehandelingssysteem voor een goede gezondheid 

Het luchtverwarmingssysteem werkt op basis van isonatie (zuurstofactivering). Het is de perfecte manier om de lucht binnen te verbeteren. Wanneer de lucht namelijk slecht geventileerd wordt, is dat de plaats waar bacteriën, schimmels en stofdeeltjes zich vormen. Dit is slecht voor de gezondheid. Maar hoe werkt dat nou? Luchtionen zijn elektrisch geladen deeltjes en die zijn positief of negatief geladen. Belangrijk voor ons zijn de negatieve deeltjes, die je met name vindt hoog in de bergen. Wanneer de negatieve deeltjes met de positieve deeltjes in aanraking komen ontstaat er een verbinding die zorgt voor een koude verbranding. Bij deze verbranding verdwijnt de vervuiling en komt er schone zuurstof vrij. Met andere woorden; de lucht wordt op natuurlijke wijze gezuiverd.  

Geen koude voeten meer door plafondverwarming?  

Vloerverwarming kennen we allemaal, maar plafondverwarming is een onbekender begrip, terwijl dit als het ware hetzelfde werkt. Je legt alleen de verwarmingsplaten op een andere plek. Bij plafondverwarming wordt een netwerk van verwarmingsslangen aangebracht aan het plafond. Met de warmtepomp of cv-ketel wordt er dan warm of koud water door het slangensysteem gestuurd. Dit zorgt voor een aangename stralingswarmte, wat je kunt vergelijken met de zon. Bij plafondverwarming wordt de volle oppervlakte gebruikt om de ruimte te warmen. Naast plafondverwarming is plafondkoeling ook mogelijk. In tegenstelling tot een airco, tocht deze niet en is die geluidvrij. Daarnaast wordt koelen via het plafond vaak als aangenaam ervaren omdat het je hoofd ”koel” houdt en bij vloerkoeling krijg je koude voeten.  Zo ervaar je een prettige verkoeling in huis.

Wandverwarming en koeling ook mogelijk 

De wandverwarming en koeling lijkt eigenlijk een beetje op de plafondverwarming/koeling. Het systeem maakt gebruik van verse buitenlucht en recirculatie. De lucht wordt door het systeem op de gewenste temperatuur gebracht voordat deze naar binnen stroomt. De speciale luchtfilters zorgen hier dan voor een goede luchtkwaliteit. Het kan op iedere warmtebron worden aangesloten, zoals een cv-ketel of warmtepomp. Dit wordt overigens onzichtbaar weggewerkt, alleen de designrooster zijn zichtbaar. Maar zoals het woord al zegt, dit zijn roosters met een mooi design. 

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: