Ga naar de inhoud

Slimme verlichting: Start van een duurzaam huis

  • door

Veel mensen willen graag hun huis duurzaam maken, maar hebben geen idee waar te beginnen. Toch zijn er een aantal simpele methodes om aan verduurzaming te beginnen en deze methodes kosten niet eens de hoofdprijs. Vaak wordt bij verduurzaming gedacht aan grote investeringen in bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Beide voorbeelden zijn natuurlijk prima methodes om te verduurzamen, maar voor de meeste mensen niet haalbaar. Gelukkig zijn er ook andere manieren om van start te gaan, zoals met bijvoorbeeld je verlichting.

Wat is duurzaamheid nou precies?

We willen allemaal wel op de een of andere manier duurzaam zijn, maar veel mensen hebben geen idee wat de betekenis is van duurzaamheid. Officieel betekent duurzaamheid: 

“Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” Quote: Wikipedia

In het kort komt het erop neer dat we op een verantwoorde manier met de aarde omgaan, zodat de generaties na ons er ook nog van kunnen genieten. Erg belangrijk dat je dus je steentje bijdraagt, anders is er over een aantal jaren geen wereld meer die bewoonbaar is en dit wil natuurlijk niemand. 

Zet de eerste stap en begin aan energiezuinige verlichting

Nu je weet waarom je moet verduurzamen is het belangrijk om de eerste stap te zetten en dit kan heel erg eenvoudig. Door het vervangen van energievretende apparaten draag je al bij aan een beter milieu. Wanneer je nog oude gloei-, halogeen- of TL lampen in huis hebt wordt het tijd om deze te vervangen voor LED varianten. Alle ouderwetse lampen gebruiken namelijk erg veel energie, zelfs spaarlampen in vergelijking met LED. Kijk daarom eens kritisch naar je verlichting en begin met het vervangen van je lichtbronnen. Als je nog meer wilt doen voor het milieu kun je het beste kiezen voor slimme verlichting. Deze zijn niet alleen energiezuinig, maar helpen je ook nog bij het slimmer bedienen van je lampen. Zo zijn de Philips hue lampen erg populair en in combinatie met de slimme accessoires staat je verlichting minder vaak onnodig te branden.

Meer apparaten vervangen en smart maken

Eenmaal je verlichting (gedeeltelijk) vervangen is het simpel om door te zetten met het verduurzamen van je woning. Veel slimme producten werken namelijk ook met elkaar samen. Zo kun je slimme stekkers plaatsen en je thermostaat automatiseren. Dit zijn allemaal voorbeelden die je kunt toepassen om je huis op een slimme manier te verduurzamen.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: