Ga naar de inhoud

Sedum dakbedekking: milieuvriendelijk, stijlvol en uniek

Sedum dakbedekking: milieuvriendelijk, stijlvol en uniek

Uniek, stijlvol én milieuvriendelijk: sedum dakbedekking springt niet alleen in het oog, maar is ook nog eens goed voor het milieu. Bovendien is geen enkele plantensoort zo goed bestand tegen windhozen, regenbuien, vorst en felle zon als sedum. Kortom, ideaal om als dakbedekking! 

Wat is een sedumdak?

Sedumdaken, ook wel groen daken genoemd, zijn onder te verdelen in twee categorieën, namelijk extensieve en intensieve daken. Een intensief groendak is vooral begroeid met struiken, gras en bomen. De vegetatie op een extensief groendak bestaat uit mossen, vetplanten en kruiden. 

Een sedumdak is een extensief groendak. Sedum zijn vetplantjes die zichzelf goed in stand kunnen houden en zich verder kunnen ontwikkelen. Een van de vele voordelen is dat sedum langdurig tegen droogte en warmte kan. Daarnaast zijn de planten in staat om veel regenwater te verwerken. Hoewel het ook kan bij lichthellende daken, zijn sedumdaken vooral geschikt voor platte daken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld sedummatten of sedum cassettes gebruiken. 

Voordelen van sedum dakbedekking

  1. Houd regenwater vast: een dak met sedum absorbeert regenwater. Daarnaast wordt de afvoer van water naar de regenpijp en het riool vertraagd en wordt het regenwater verdampt. Hierdoor is er minder belasting op het riool en vinden er minder overstromingen plaats.
  2. Lagere omgevingstemperatuur: naast water absorbeert een sedum dakbedekking ook voor 50% zonlicht. Bovendien wordt ook nog eens 30% gereflecteerd. Zo blijft de omgevingstemperatuur koeler en hoeft je airco minder hard te werken op warme zomerdagen.
  3. Hoger rendement op zonnepanelen: doordat een groendak zorgt voor een lagere omgevingstemperatuur, verlaag je je energiekosten en wordt zo het rendement op je zonnepanelen verhoogd.
  4. Dempt omgevingsgeluid: sedum zorgt voor een extra geluidsbarrière waardoor je zowel binnen als buiten meer rust ervaart.
  5. Zet CO om in zuurstof: de plantjes op je dak filteren fijnstof uit de lucht en zet CO₂ vervolgens om in zuurstof. Zo draag je met een sedum dakbedekking bij aan een schonere lucht!
  6. Verhoogt de biodiversiteit: In onze sedummatten kun je wel 6 tot 8 soorten plantjes terugvinden. Deze plantjes dragen bij aan de leefomgeving van insecten, vlinders en vogels.

Kan er sedum op mijn dak? 

Sedum dakbedekking heeft een maximale opbouw van 15 centimeter met beplanting die niet hoger groeit dan 50 centimeter. Dit type dakbedekking kan op zowel een huis, schuur of garage worden aangelegd. Bijna elk dak kan wel sedum dragen. Voorwaarde is dat je dak het gewicht van de onderbouw en de sedumbeplanting kan dragen. Twijfel je. gebruik dan de vuistregel: kun je lopen op je dak, dan kan jouw dak ook sedum dragen. 

Je groendak onderhouden 

Geen enkele plant is zo goed bestand tegen verschillende weersinvloeden als sedum. De vetplantjes zijn vrijwel onverwoestbaar en daardoor hebben ze maar weinig onderhoud nodig. Helaas bestaat er niet zoiets als een onderhoudsvrij groendak. Maar maak je geen zorgen, het woord ‘onderhoud’ klinkt heftiger dan het is. Met alleen wat liefde en aandacht kom je al een behoorlijk eind. 

Het is vooral belangrijk om de afvoer in de gaten te houden zodat deze niet verstopt kan raken. Verder blijven je plantjes blij als je eens in de zoveel tijd het onkruid weghaalt en ze bij langdurige droogte wat water geeft. Wil je jouw groendak extra mooi en gezond houden, dan is het aan te raden om ze twee keer per jaar te bemesten.