Ga naar de inhoud

Schuimbetonnen vloer met vloerverwarming: een duurzame match!

  • door

Heb jij een verouderde vloer die nodig aan vervanging toe is? Kies dan altijd voor duurzaam! Door je huis te verduurzamen werk je mee aan een beter milieu. Zo heb je opties om ervoor te zorgen dat je minder energie verbruikt, zoals het isoleren van je muren of het toepassen van slimme verlichting. Daarnaast heb je ook opties waarmee je kunt zorgen voor een aanvoer van schone energie, zoals de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp. Alle beetjes qua verduurzaming van je woning helpen kijkende naar het verbeteren van het milieu. Als kers op de taart zorg je er zodoende ook voor dat je woning een verbeterd energielabel krijgt, waardoor de waarde van je woning stijgt en je de woning gemakkelijker kunt verkopen. Indien je jouw vloer wilt vernieuwen en verduurzamen is de keuze voor een vloer van schuimbeton met vloerverwarming een zeer milieuvriendelijke mogelijkheid. In dit artikel gaan hier dieper op in. 

Wat is schuimbeton?

Wellicht dat je nog nooit van het begrip hebt gehoord, vandaar dat we eerst wat dieper ingaan op het begrip ‘schuimbeton’. Het is een mengsel bestaande uit cement, water en schuimmiddel. Overigens kan het ook vulstoffen, kunststofvezels of fijn zand bevatten. Deze samenstelling van stoffen maakt dat schuimbeton enkele voordelen biedt, namelijk: het isoleert goed, het is volledig recyclebaar en zeer duurzaam, het is licht in gewicht en tot slot is het tijdens de wintermaanden goed bestand tegen vorst en dooi. 

Enkele andere belangrijke eigenschappen van schuimbeton zijn: 

  • Het heeft een gesloten structuur.
  • Het is schimmelbestendig.
  • Het is vochtwerend.
  • Het is snel beloopbaar.
  • Het is zelf nivellerend. 

Naast het feit dat een vloer van schuimbeton duurzame eigenschappen heeft is het ook nog eens goedkoop en gaat het lang mee. Genoeg redenen dus om jouw verouderde vloer te vervangen voor een vloer van schuimbeton met vloerverwarming. 

Waarom een vloerverwarming bij schuimbeton? 

We hebben al vele redenen gegeven waarom je zou moeten kiezen voor een vloer van schuimbeton, maar waarom zou je er ook vloerverwarming bij moeten nemen? Als je toch van plan bent op de vloer aan te pakken is het een goed idee om dit type verwarming te nemen. Het is namelijk een veel duurzamere manier van verwarmen dan traditionele radiatoren. Vloerverwarming verdeeld de warmte veel gelijkmatiger over de kamer, bij radiatoren straalt het vanaf een bepaalde kant de kamer in. Hierdoor moet je veel harder stoken om de hele kamer warm te krijgen. Maar, dat is niet de enige reden om vloerverwarming te nemen in combinatie met een vloer van schuimbeton. We hebben nog enkele redenen voor je op een rij gezet. 

  • Een vloer van schuimbeton in combinatie met vloerverwarming is energiebesparend. Dit houdt in dat je minder energiekosten zult hebben en daarnaast draag je een steentje bij aan het verbeteren van het milieu. 
  • Je woning krijgt zodoende een beter energielabel. Hierdoor stijgt de woningwaarde en is het in de toekomst gemakkelijker te verkopen. 
  • Vanuit de kruipruimte zal er geen tocht meer het huis intrekken.
  • Je zult geen last meer hebben van nare luchtjes en schimmels. 

Wat kost schuimbeton?

Uiteraard ben je niet alleen benieuwd naar de voordelen van schuimbeton, maar ook naar de kosten ervan. De kosten variëren op basis van verschillende factoren, zoals: de totale oppervlakte, de dikte van de schuimbetonlaag en de samenstelling van het materiaal. Vaak is het ook zo dat hoe groter de oppervlakte is, des te lager de prijs per m2 zal zijn. Voor een oppervlakte van ongeveer 45m2 zal je doorgaans een prijs van €125 per m2 kunnen verwachten. Hierbij geldt wel dat hoe dikker de laag moet zijn, des te hoger de prijs weer uit zal vallen. Voor een exacte prijs kun je het beste een offerte aanvragen bij een specialist die exact weet wat de situatie is en wat er voor nodig is om jouw woning te voorzien van een prachtige schuimbetonnen vloer. 

Wil jij dus een prachtige vloer in je woning waarbij je het milieu zo min mogelijk belast? Kies dan voor een vloer gemaakt van schuimbeton in combinatie met vloerverwarming. Jij geniet van vele voordelen en het milieu geniet met je mee. Overigens kun je deze vloer ook prima toepassen in bijvoorbeeld een kantoorruimte. Dus heb je een eigen onderneming met kantoor, dan kun je hier ook kiezen voor schuimbeton. Dan bespaar je niet alleen thuis op je energierekening, maar ook op kantoor. Win-win! 

Heb jij meer tips betreft het verduurzamen van een woning? Stuur deze dan in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet zijn jouw tips binnenkort terug te vinden op ons platform.