Ga naar de inhoud

Product duurzaam verzenden? 3 tips om milieuvriendelijke te ondernemen

  • door

Vandaag de dag is duurzaamheid hét onderwerp van gesprek voor vele mensen. Dat is niet heel gek, want volgens de laatste rapporten gaat het erg slecht met ons milieu. De verwachtingen waren al somber, maar de realiteit overtreft de verwachtingen. Zo warmt onze aarde in een rap tempo op en dit zorgt voor ingrijpende consequenties. Het leefgebied van vele mensen en dieren wordt flinke schade toegebracht door extreem weer. Dit extreme weer is ook terug te zien in ons land, denk bijvoorbeeld aan de overstromingen in Zuid-Nederland van afgelopen jaar. De tijd om actie te ondernemen is nu en jij als ondernemer hebt daar ook een verantwoordelijkheid in. Om je op weg te helpen bieden wij in dit artikele enkele tips om je product duurzaam te verzenden naar je klant. 

Vul je dozen met duurzame opvulmaterialen 

Om te voorkomen dat een product heen en weer schuift in een verzenddoos, wordt de loze ruimte opgevuld met opvulmateriaal. Voorheen was het doodnormaal dat dit gedaan werd met plastic materialen, zoals plastic opvulchips of luchtkussens. Doordat dit materiaal van plastic is, is dit uiteraard niet erg duurzaam. Dit komt omdat plastic erg schadelijk is voor het milieu. De productie van het materiaal kost veel energie en gaat gepaard met erg veel CO2-uitstoot. Ook wordt het materiaal doorgaans geproduceerd in verre landen, waardoor het van ver getransporteerd moet worden naar Nederland. Tegenwoordig zijn er voldoende duurzame alternatieven om je doos op te vullen. Zo kun je denken aan: biologische opvulchips, papieren luchtkussens, biologische luchtkussens of papieren opvulmateriaal. Ook kun je gebruik maken van kartonnen inzetstukken of honingraatkarton om ervoor te zorgen dat het product bestand is tegen schokken. 

Maak de verpakking recycleproof 

Recyclen is een belangrijk onderdeel van duurzaamheid. Als we telkens maar producten moeten produceren van nieuwe grondstoffen, dan putten we de aarde uit. Daarom is het van groot belang dat we oude materialen inleveren, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden voor de productie van producten. Als ondernemer kun je hier een steentje aan bijdragen door de verpakking van je producten recycleproof te maken. Hoe doe je dat? Nou, door ervoor te zorgen dat de ontvanger de verschillende materialen gemakkelijk van elkaar kan scheiden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan bubbelenveloppen met een uniek bag-in-bag systeem. Dit zijn luchtkussen enveloppen waarbij je de papieren zak eenvoudig kunt scheiden van de bubbelfolie die binnenin zit. Zodoende kan de ontvanger de verschillende materialen gemakkelijk inleveren voor recycling. Je kan de luchtkussen enveloppen bedrukken zodat je twee vliegen in één klap slaat, én je onderneemt duurzaam en je bent met branding bezig. 

Maak de verpakking niet onnodig groot

We hebben het gehad over duurzaam opvulmateriaal, maar in de ideale situatie heb je geen opvulmateriaal nodig. Wanneer je een doos kiest die precies om het product heen past, heb je geen loze ruimte. Hiermee bespaar je ten eerste opvulmateriaal, maar je vervoert ook geen loze lucht. Want, als er veel dozen met loze lucht in een vrachtwagen staat. Dan vervoert deze vrachtwagen in zekere zin lucht. Dat is natuurlijk zonde en verhoogt de ecologische footprint van het pakket. De slimste en meest duurzame verpakking is er een die exact aansluit op de productafmetingen, zonder dat het afbreuk doet aan de benodigde bescherming en kwaliteit van het product. 

Verzend je product op een duurzame wijze 

Het duurzaam verpakken van je producten is pas de eerste stap, want daarna dien je het product nog bij de klant te krijgen. Voorheen gebeurde dit veelal met vrachtwagens die op benzine rijden, niet erg duurzaam dus. Gelukkig zijn er vandaag de dag voldoende duurzame alternatieven. Zo kun je denken aan fietskoeriers die in de binnensteden je product snel en efficiënt kunnen bezorgen met zo min mogelijk CO2-uitstoot. Of denk aan vervoerders die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zo heeft PostNL als doel dat het in 2030 alle pakketten en brieven volledig CO2-vrij wil bezorgen. Ze investeren nu al flink in elektrische voertuigen en fossielvrije brandstoffen, zoals HVO100 en Biogas. 

Vraag kosten voor retourzendingen

Tegenwoordig zijn er vele partijen die klanten de mogelijkheid bieden om gratis hun producten te retourneren. Wat er gebeurd is dat klanten een aantal producten bestellen om te kijken welk product het best bevalt. De overige producten worden vervolgens teruggestuurd. Dit is natuurlijk alles behalve duurzaam. Dit kun je tegengaan door kosten te vragen voor een retourzending. Hierdoor denken potentiële klanten beter na over het product dat ze bestellen. Dit verhoogd de kans dat het product ze ook daadwerkelijk bevalt en dit verlaagt daardoor het aantal retourzendingen.