Ga naar de inhoud

Papieren puntzakken: op duurzame wijze van je frietje genieten

  • door

De klassieke manier om een patatje te eten is uiteraard in een puntzak en met je handen. Tegenwoordig zijn er nog veel snackbars die hun patatje opdienen in een plastic bakje, dat is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk. Het eten van je patatje uit een puntzak biedt niet alleen meer ervaring, het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan wanneer je het uit een plastic bakje eet. Ook is een puntzak beter voor je patat dan een plastic bakje. In dit artikel zoomen we in op de puntzak en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen, zoals: waarom is een puntzak milieuvriendelijker en waarom is het beter voor je patat? 

Puntzakken vs plastic bakjes

We beginnen met het afzetten van papieren puntzakken tegen plastic bakjes. Wat is het verschil in de impact die ze hebben op het milieu? Plastic bakjes hebben enkele zeer duidelijke nadelen als je kijkt naar milieuvriendelijkheid. We hebben ze hieronder op een rij gezet. 

  • Bij de productie van plastic komt veel CO2 vrij.
  • Bij de productie van plastic worden veel fossiele brandstoffen en water verbruikt. 
  • Plastic wordt doorgaans in arme landen geproduceerd waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn. 
  • Plastic moet doorgaans geïmporteerd worden uit verre landen wat ook zorgt voor de nodige vervuiling. 
  • Plastic is niet biologisch afbreekbaar en komt vaak in onze natuur terecht, bijvoorbeeld in onze oceanen waarbij het zeer veel impact heeft op mens, dier en klimaat. 

Zoals je ziet kleven er nogal wat nadelen aan het gebruik van plastic. Maar, hoe zit dat dan met papieren puntzakken? 

  • Papieren puntzakken worden gemaakt van FSC® gecertificeerd papier. Deze papiersoort wordt gemaakt in fabrieken die energiezuinig zijn ingericht. 
  • FSC® gecertificeerd papier wordt niet gemaakt in verre oorden, maar dichter bij huis. 
  • FSC® gecertificeerd papier is 100% biologisch afbreekbaar en zorgt daardoor niet voor schade aan het milieu. 

Puntzakken: hoe worden ze gemaakt? 

Zoals gezegd worden de papieren puntzakken gemaakt van FSC® gecertificeerd papier. De bomen die gebruikt worden voor de productie worden gekapt uit een speciaal beheerd bos die speciaal is gekweekt voor de productie van papier. Zodoende wordt ontbossing tegengegaan, wat als resultaat heeft dat onze CO2 uitstoot wordt vermindert en klimaatverandering wordt bestreden. De bomen uit dit bos worden gekapt met grote aandacht voor mens en dier. Ook krijgt het bos de mogelijkheid om zich te herstellen voordat er opnieuw gekapt wordt. 

Waarom zijn puntzakken goed voor je patat?

Dat de puntzakken duurzaam zijn is natuurlijk belangrijk. Maar, het gaat erom dat je een goed product aflevert bij je klant. Vandaar dat we ingaan op de vraag: waarom zijn puntzakken beter voor je patat dan plastic bakjes? Het papier waarvan de puntzakken wordt gemaakt zorgt ervoor dat de patat langer warm blijft, zodoende kunnen je klanten langer genieten van een lekker warm patatje. Deze puntzakken zijn ook beschikbaar in vetwerend papier, waardoor je klanten geen last krijgen van vette handen. Oftewel: genoeg redenen dus om over te stappen van plastic bakjes naar papieren puntzakken. Het is niet alleen duurzaam, je levert ook nog eens een beter patatje aan je klanten!

Heb je een tip voor de redactie betreffende dit onderwerp? Stuur deze dan in naar info@sustainableworld.nl